GRIZZ Energy Gum tijdens het wintersporten

Energy gum tijdens het wintersporten

De eerste sneeuw is alweer gevallen in de Alpen en dat is het moment dat de kriebels bij veel mensen gaan toenemen en de plannen gemaakt gaan worden voor de wintersport. Natuurlijk zijn de bekende sporten favoriet bij de recreanten zoals skiën, snowboarden of langlaufen maar de professionals in een breed scala van wintersporten zijn alweer lang aan het trainen om gedurende het winterseizoen en de Olympische Winterspelen in China te kunnen pieken.

Na een uitgebreide zomertraining gaan de topsporters zo snel mogelijk op hoogte trainen en dan natuurlijk bij voorkeur in de sneeuw. Het gebruik van een cafeïne kauwgom, onder professionele sporters ook wel bekend als energie kauwgom, wordt in de trainingssessies in de zomer het meest toegepast als pre workout. Het opbouwen van kracht en het verbeteren van het uithoudingsvermogen maar ook zeker op het gebied van spierherstel zorgt ervoor dat dit soort producten al geruime tijd zijn ingeburgerd bij topsporters.

GRIZZ Energie kauwgom voor wintersporters

Nu is er natuurlijk wel een groot onderscheid tussen de diverse wintersporten en het doel van inzetten van een energie gum. Je kunt natuurlijk niet een sport als langlaufen vergelijken met bobsleeën of freestyle skiën dus worden er in dit blog een aantal uiteenlopende wintersport activiteiten uitgelicht met als doel een beter inzicht te geven waarom en op welk tijdstip het inzetten van cafeïnekauwgom behulpzaam zou kunnen zijn. 

Cafeïne is een populair fysiek en cognitief verhogend supplement waar al sinds de jaren 70 actief (wetenschappelijk) onderzoek naar wordt gedaan. Nu de populariteit van cafeïnesuppletie toeneemt, zeker ook onder niet-professionele sporters, is het van belang te kijken welke dosis ideaal zou zijn bij (fanatieke) amateur of incidentele sporters.

Daarbij komt ook nog dat veel wintersporten zich vaak op hoogte afspelen, in de bergen, hetgeen een andere uitwerking op het lichaam kan hebben dan wanneer het op zee-niveau plaatsvindt.

Er was al bekend dat lagere doses dan 2 mg/kg lichaamsgewicht niet als effectief werkzaam kan worden bestempeld en valt onder de niet significante marges. Deze marges komen overeen met de vergelijkbare werking van de placebo (!).

Mochten mensen dus bijvoorbeeld een energy gum nemen met 40-80 mg werkzame energie stoffen, komt het erop neer dat je maximaal 40 kilo mag wegen om een daadwerkelijk effect van de werkzame stoffen in de energy gum te kunnen genieten. Mocht je gewicht hoger zijn zou je er eigenlijk twee moeten nemen maar door het formaat van sommige energy gums is dat praktisch niet haalbaar cq. niet aangenaam. Om maar te zwijgen over bepaalde energy gums met maar 12,5 mg werkzame energiestoffen. 

Het inzetten van een effectief werkende sportkauwgom valt of staat met het doel waarvoor het voor ingezet wordt. Gaat het om effectief meer kracht, meer uithoudingsvermogen of juist meer focus, alertheid of concentratie? Of is het een combinatie van allemaal? Dit is afhankelijk van het type wintersport dat er beoefend wordt. Uiteraard zullen er veel overlappingen zijn bij de diverse sporten maar het moment van innemen van de kauwgom met cafeïne (en overige werkzame energiestoffen) varieert nog wel.

Energiekauwgom tijdens het skiƫn

Alpineskiën/ Snowboarden

Eén van de meest beoefende wintersporten betreft natuurlijk het alpineskiën en snowboarden. Vele liefhebbers van over de hele wereld haasten zich naar de berggebieden op het moment dat deze wit kleuren. Vanaf eind september nemen de professionele ski- en snowboardteams hun intrek in de Alpenlanden waar vanaf dat moment getraind kan worden op de gletsjers. De recreanten komen meestal wat later in het seizoen als de professionals alweer de wereld overgaan om de Wereldbekerwedstrijden te skiën of boarden.

Een energygum kan behulpzaam zijn in het kader van kracht, uithoudingsvermogen, alertheid en focus, gezien het feit dat op al deze kenmerken een beroep wordt gedaan. Het is makkelijk mee te nemen in een ski-jack gezien het formaat en de energie kauwgom hoeft pas in de skilift te worden genomen (kan natuurlijk eerder!) om daarna effectief te zijn als men gaat beginnen met de afdaling. Daarnaast voorkomt het ook nog eens dat je frequenter moet stoppen vanwege toiletbezoek indien je een, liefst suikervrije energieboost wilt nemen (hetgeen bij het nemen van energydrinks of koffie wel het geval is). Ook draagt het bij aan de veiligheid op de piste vanwege een verhoogde alertheid en focus zodat het aantal (bijna)ongelukken verminderd zou kunnen worden.

GRIZZ Energy Gum tijdens het wintersporten

Langlaufen en Skitouren

Andere skivarianten betreffen het langlaufen en het maken van skitouren. Hierbij komt het veel meer aan op uithoudingsvermogen, focus en alertheid. Men is natuurlijk veel langer onderweg waarbij sanitaire stops onderweg vaak moeilijk zijn gezien het niet tegen komen van bergrestaurants, zeker in het geval van skitouren. Een energie kauwgom is daardoor ideaal om mee te nemen onderweg voor als de energie een rol begint te spelen.

Vaak hebben dit type wintersporters wel energiereepjes of chocolade bij zich maar aangezien deze via het maag-darm kanaal gaan voor opname door het lichaam, komen veel sporters er te laat achter dat ze hun energiereserves reeds hebben aangesproken waarna het nog eens 45 minuten duurt voordat het de energiebalans weer hesteld is. De energy gum wordt na ca. 5 minuten opgenomen via de mondslijmvliezen waardoor het energieniveau snel weer snel op peil wordt gebracht. Bij duursporten in de sneeuw is gewicht ook een belangrijke factor want het urenlang meedragen van extra gewicht heeft ook niet de voorkeur. Een pakje energie kauwgom is licht en bevat voldoende energie voor een dag lang wintersport plezier.

GRIZZ Energy Gum voor biatlon sporters

Biatlon

Een sport die voornamelijk in Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en Oost-Europa enorm populair geworden is, is biatlon. De combinatie van langlaufen en dus uithoudingsvermogen, in combinatie met het schieten (liggend en staand) met een hoge hartslag, is een enorme uitdaging voor veel sporters. Hierbij komt een energygum met voldoende werkzame energiestoffen natuurlijk goed van pas want bij biatlon worden vrijwel alle boxen aangevinkt. Of het nu kracht, snelheid en uithoudingsvermogen tijdens het langlaufen betreft of juist de focus en concentratie bij het schieten, alles is mogelijk met een energie kauwgom. Kort voor vertrek innemen en geen vochtafdrijvende eigenschappen dus niet stoppen onderweg voor een sanitaire stop.

Schaatsen/ Shorttracken

Een winteractiviteit die voor het grootste gedeelte niet meer buiten plaatsheeft betreft het schaatsen en shorttracken. Waar een natuurlijk gevormde ijsvloer tegenwoordig eerder uitzondering is dan regel, worden deze sporten het meest beoefend in schaatshallen en nu het hele jaar door. Het aantal natuur-ijsbanen is gelimiteerd en marathons op natuurijs worden alleen nog op meren à la de Weissensee in Oostenrijk verreden. Toch nemen we het schaatsen/shorttracken mee in deze opsomming want ook deze sporters kunnen baat hebben bij het gebruik van een energy gum. De kracht, het uithoudingsvermogen, de snelheid en de concentratie en focus zijn allemaal van toepassing op het schaatsen, in welk sportsvorm dan ook. Kort van tevoren innemen zodat je niet hoeft te gokken wanneer de energie vrijkomt wanneer je het nodig hebt. Bij schaatsers die op een hoger niveau actief zijn, kan het nodig zijn twee gums in te nemen gezien de combinatie van lichaamsgewicht en hoeveelheid werkzame energiestoffen. Bij GRIZZ Energy Gum is dit redelijk eenvoudig gezien het formaat van de energy gum. Een eenvoudige berekening kun je terugvinden in het blog: “verschil in werking energy gum sexe-afhankelijk?”

Energie kauwgom tijdens het ijsklimmen voor meer focus

IJsklimmen

Een sportactiviteit waar momenteel veel wintersportgebieden op inspringen is het ijsklimmen. Vaak worden er bevroren watervallen beklommen, al dan niet natuurlijk gevormd. Het betreft een coole activiteit, ook in wedstrijdverband, waarbij oplettendheid, coördinatie tussen handen en voeten en enigszins ook kracht en meer uithoudingsvermogen een rol spelen. De coördinatie, focus en geconcentreerd blijven gedurende het klimmen kunnen ondersteund worden door de sportkauwgom, die vlak voordat je gaat beginnen ingenomen kan worden. Bij de laatste check van de stijgijzers, het controleren van de ijsbijlen en je lichaamszekering nakijken, is er voldoende tijd verstreken om het lichaam de werkzame energiestoffen te laten opnemen.

GRIZZ Energy Gum freestyle snowboarder

Freestyle skiën/ snowboarden

Elk zichzelf respecterend skigebied beschikt momenteel wel over een uitgebreid fun en freestyle park met een combinatie van schansen, rails en halfpipes. Veel adrenaline junkies buigen bij de skilift vaak direct af richting deze activiteiten in plaats van de piste te gaan verkennen. Coole nieuwe tricks en jumps, vaak vergezeld van content makers met GoPro’s, camera’s en muziek, maken de jongeren enthousiast om langdurig actief bezig te zijn in het freestyle park. Hierbij komen naast de creativiteit natuurlijk ook aspecten aan de orde als concentratie, focus en alertheid om de flow vast te houden, nieuwe technieken en tricks uit te proberen en dus ook tijdig te kunnen bijsturen op het moment dat het anders gaat dan gepland. Klein pakje energygum bij de hand en je kunt de hele dag actief, effectief, plezierig en zo veilig mogelijk doorbrengen in het freestyle park.

Rodelen

Het traditionele sleetje rijden is natuurlijk allang niet meer van deze tijd waarbij snelheid de adrenaline doet opvoeren en de funfactor wordt verhoogd (als je daarvan houdt natuurlijk). Veel wintersportgebieden bieden mooie rodelbanen aan, vaak ook nog eens verlicht als avondactiviteit. Het lijkt een onschuldige gang naar beneden maar je ziet niet voor niets dat er steeds meer op aangedrongen wordt ook hierbij een helm te dragen. De snelheden die bereikt kunnen worden zijn aanzienlijk, het schoeisel vaak glad en niet toereikend een noodstop te kunnen maken en, zeker in het geval van een avondactivteit, de nuchterheid en alertheid vaak ver te zoeken. Hier kan het innemen van een kauwgom met cafeïne en andere werkzame energiestoffen een positieve bijdrage leveren op het gebied van focus en alertheid zodat er tijdig bijgestuurd of geremd kan worden als er een scherpe bocht nadert en je niet tussen de bomen wilt verdwijnen, met alle gevolgen van dien.

Kun jij ook niet wachten om te gaan wintersporten? Een goede voorbereiding is het halve werk dus bestel vandaag nog jouw GRIZZ Energy Gum in onze webshop.

FRESH, FOCUS, FIT & FUN!