GRIZZ Energy Gum verschillen tussen energie kauwgom

Kwaliteit of kwantiteit? Ontdek de verschillen tussen de energie kauwgoms

Algemeen

De productcategorie “energie kauwgom”, of beter bekend als energy gum of cafeïne kauwgom, maakt deel uit van de bredere groep van functionele kauwgoms. Dat wil zeggen een kauwgom waar werkzame stoffen aan zijn toegevoegd om een bepaald doel te realiseren. Hierbij kun je denken aan energie, concentratie, stoppen met roken, verhogen van je weerstand en dergelijke.

De markt van functionele kauwgoms is nog steeds een groeiende markt en alhoewel de groep energie kauwgom daar nog een bescheiden onderdeel van uit maakt, stijgt deze laatste categorie verhoudingsgewijs het hardst. Geen wonder dat steeds meer bedrijven met een energie kauwgom op de markt komen, het is geen beschermde titel dus elk merk dat enige vorm van werkzame energiestoffen aan een kauwgomproduct toevoegt, mag zich een energie kauwgom noemen.

Aangezien veel (top)sporters gebruik maken van energie producten en ook veel bezoekers van een sportschool in aanraking komen met diverse vormen van energie producten, zoals energy drinks, pillen, shakes of gels, vormt dit een aantrekkelijke, potentiële afzetmarkt voor de leveranciers van energy gums.

Werkzame energiestoffen

Omdat energy gum nog een relatief onbekende product categorie is, valt het op dat veel gebruikers geen idee hebben over de hoeveelheid werkzame energiestof dat in de kauwgoms zit verwerkt en al helemaal niet over hoeveel werkzame energiestof je per kilo lichaamsgewicht zou moeten gebruiken om niet onder het placebo-effect te vallen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat, om niet onder het placebo-effect te vallen, men uit moet gaan van 2-3 mg werkzame energiestof (cafeïne, druivensuiker/ fructose, guarana, taurine e.d) per kilo lichaamsgewicht. Bij (top)sporters die op hoogte trainen dient deze hoeveelheid werkzame energiestof zelfs nog op te lopen tot circa 6 mg per kilo lichaamsgewicht.

Kwaliteit of kwantiteit

Er kan natuurlijk een verschil in doelstelling zitten tussen de verschillende leveranciers.

Wil men een zo goed mogelijke energy gum in de markt zetten of juist grotere hoeveelheden gums verkopen? Zoals hierboven aangegeven maakt energy gum deel uit van de groep functionele kauwgoms. Functionaliteit zou dus altijd het uitgangspunt moeten zijn.

De hoeveelheid werkzame energiestof per energie energy gummerk varieert tussen de populaire merken van 8mg tot aan 120mg, met variaties ertussen van 50mg en 80mg.

Het is een eenvoudig rekensommetje om uit te vinden hoeveel kilo lichaamsgewicht past bij de hoeveelheid werkzame energiestof danwel dat er meerdere gums nodig zijn om die output te leveren zodat er van het placebo-effect geen sprake zal zijn. In dit geval gaat het formaat van de energy gum natuurlijk ook nog een rol spelen aangezien het fysiek wel “behapbaar” moet blijven meerdere gums (2-3) tegelijk te kunnen verwerken.

Kostenplaatje

In een vrije markt is het logisch dat leveranciers een sterk uiteenlopende prijs kunnen berekenen voor hun producten. De kostprijs bij een energy gum hangt natuurlijk sterk af van de hoeveelheid werkzame ingrediënten die aan het product worden toegevoegd. Op het moment dat er niet zoveel in het product verwerkt zit maar men meerdere gums zou moeten nemen om toch effect te bemerken, kan de prijs per dosering plotseling flink veranderen ten opzichte van energy gums waar van nature reeds meer kwalitatieve stoffen in zijn verwerkt. Hier gaat dan de vraag kwaliteit of kwantiteit om de hoek komen.

De gemiddelde consumentenprijs bij energy gums varieert tussen de €0,06 en de €0,65 dus dat scheelt, net als het aantal werkzame energiestoffen per merk, nogal een stuk. Echter als men van het goedkopere product het zesvoudige of meer zou moeten nemen voor hetzelfde effect, zijn de verschillen ineens een stuk minder groot (afgezien van het feit of het fysiek mogelijk is deze aantallen tot je nemen?).

Conclusie

Energy gum wint absoluut aan populariteit gezien het feit dat dit product binnen een paar minuten een positieve invloed heeft op energieniveau, focus, concentratie en alertheid. Hierdoor is het niet alleen voor sporters een waardevolle aanvulling op hun voedingspatroon maar energy gum spreekt een veel bredere doelgroep aan. Scherp en vol energie wanneer jij dit nodig hebt.

Het is echter zeer belangrijk de etiketten van de verschillende producten goed te lezen om vast te stellen met welke kwaliteit je te maken hebt, de hoeveelheid gums die je moet nemen om er echt profijt van te hebben alsmede het kostenplaatje dat hiermee gemoeid is.

Hieronder een voorbeeld, en het verschil tussen de energy gums, van de aanbevolen hoeveelheid werkzame energiestof voor iemand van 65/70 kg).

 

GRIZZ Energy Gum meer energie nodig

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Volg ons op Facebook en Instagram.