GRIZZ Energy Gum xylitol kauwgom voor sporters

Voordelen van het kauwen op een sportkauwgom met Xylitol

Xylitol is een zoetstof dat in verschillende producten wordt gebruikt ter vervanging van suiker. Je treft het voornamelijk aan in mondverzorgingsproducten als tandpasta maar tegenwoordig zit het ook in vrijwel alle suikervrije snoepjes (pepermunt) en suikervrije kauwgom (waaronder ook energie kauwgom). Het kan als natuurlijke zoetstof worden beschouwd aangezien het voorkomt in de vezels van diverse fruitsoorten en ook in groenten. Bronnen kunnen zijn maïs, bloemkool en diverse fruitsoorten als aardbeien, frambozen en pruimen.

De historie van xylitol gaat al terug tot de 19e eeuw waar het product werd gewonnen uit de bast van de berkenbomen. Deze bron van herkomst wordt trouwens nog steeds in veel producten verwerkt. Toch is de echte grote doorbraak van xylitol pas aan het einde van de 20e eeuw gekomen nadat er meer wetenschappelijk onderzoek werd gedaan naar de voordelen van xylitol op het gebied van het voorkomen van tandbederf alsmede het verband tussen xylitol en spijsvertering, luchtwegen, diabetes en gewichtsbeheersing.

Een overeenkomst met suiker betreft het zoetheidsgehalte aangezien dit min of meer gelijk is maar met dien verstande dat het wel veel minder calorieën bevat. Dit is natuurlijk een welkom verschil voor mensen die een dieet volgen aangezien zij wel van het voordeel van zoetheid kunnen genieten maar zonder het nadeel van te veel calorieën.

In veel kauwgom voor sporters oftewel energie gum treft men ook xylitol aan met als reden dat het de licht bittere smaak die een cafeïne kauwgom kan kenmerken, vermindert maar ook zeker het besef dat xylitol het voordeel heeft dat het tijdens het kauwen niet wordt omgezet in zuur hetgeen weer een aanslag op tanden en kiezen kan betekenen. Dus de voordelen van een suikervrije energieboost zonder dat het gebit wordt aangetast!

GRIZZ Energy Gum cafeïne kauwgom voor sporters

Tandbederf

Men gaat ervan uit dat de bacterie Streptococcus Mutans de belangrijkste veroorzaker is van tandcariës. Xylitol kan specifieke remmende effecten hebben op deze bacterie. Het Europees Agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een gezondheidsclaim goedgekeurd "xylitol-kauwgom vermindert het risico op cariës bij kinderen" hetgeen heeft geleid tot een enorme toename van het gebruik van xylitol in kauwgom, ook in onze energy gum.

Normaliter voedt de bacterie Streptococcus Mutans zich met de, in de mond aanwezige suikers uit voeding. Xylitol behoort niet tot de ingrediënten die kunnen worden beschouwd als voeding voor de schadelijke bacteriën maar Xylitol wordt tegelijkertijd wel opgenomen in het lichaam. Doordat de opname van Xylitol verhindert dat er nog suikers kunnen worden opgenomen, draagt xylitol bij aan het afsterven van de schadelijke mondbacterie en een verminderde kans op tandbederf en tandplak. Deze kans is zeker niet gering aangezien studies aantonen dat deze kans op vermindering tussen de 30-85% bedraagt.

Tandbederf en tandplak kunnen tevens veroorzakers zijn van chronische ziektes in het lichaam. De vermindering van tandbederf heeft dus ook positieve gevolgen voor de rest van het lichaam vanwege het feit dat er minder chronische ziektes zullen ontstaan met tandbederf als oorzaak, waardoor het immuunsysteem zich nu minder op het herstel van de mondflora hoeft te richten en er dus meer energie overblijft voor de overige lichaamsfuncties.

GRIZZ Energy Gum voor minder infecties

Infecties

In het hoofd zijn de mond, neus en oren direct met elkaar verbonden en kunnen een grote invloed op elkaar uitoefenen. Klopt de mondflora niet dan kan dit een direct gevolg hebben op het ontstaan van infecties in neus maar met name de oren. Xylitol kan bijdragen aan het verminderen van oorinfecties zoals is vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek bij kinderen waarbij de reductie zelfs kon oplopen tot ruim 40%. Het gebruik van neusspray met xylitol bij personen met (niet-allergische) neusverstopping levert ook gezondheidswinst op.

GRIZZ Energy Gum cafeïnekauwgom tegen obesitas

Gewichtsverlies

Overgewicht en obesitas vormen een toenemend gezondheidsrisico en dan met name in de welvarende landen. Er worden al decennialang velerlei strategieën ontwikkeld om consumenten te helpen met gewichtsbeheersing en xylitol kan hier een rol spelen. Door het effect van verzadiging of een verzadigd gevoel, kan xylitol bijdragen aan gewichtsbeheersing. Het kauwen van kauwgom op zich, levert reeds een positief effect op vanwege een verminderd hongergevoel.

Daarnaast worden door toegevoegde suikers de bloedsuikerspiegel alsmede de insulinespiegels verhoogd. Xylitol heeft verwaarloosbare effecten op deze spiegels en bevat daarnaast ook nog eens ruim 40% minder calorieën dan suiker. In diverse wetenschappelijke studies wordt aangetoond dat xylitol de symptomen van diabetes kan verbeteren alsmede buikvet kan verminderen.

Huid en Botten

Er zijn onderzoeken uitgevoerd om effecten van xylitol in relatie tot de huid en zelfs botten vast te stellen. Een conclusie die geformuleerd werd, betrof de verbetering van de dikte van de huid door de xylitol in voeding alsmede een vertraging van verouderingsprocessen van de huid. Dit laatste had met name te maken met het reduceren van vochtverlies van de huid. Doordat de dikte van de huid positief wordt beïnvloed, werkt dat mee om ‘aanvallen’ van buiten het lichaam op de huid, beter te kunnen weerstaan. Hierbij valt te denken aan schadelijke micro-organismen die via de huid het lichaam willen binnendringen.

Het vermogen van xylitol om de gezondheid van de botten positief te beïnvloeden is vastgesteld bij ratten en zijn op zich veelbelovend. Door de oplosbaarheid en opname bevordering van mineralen, zoals calcium, kan dit beschermend uitwerken op het gebied van osteoporose. Hierbij moet volledigheidshalve wel worden opgemerkt dat meerdere vervolgstudies op mensen nodig zijn deze effecten nader te onderzoeken.

GRIZZ Energy Gum voor een sterker immuunsysteem

Immuunsysteem

Als eerste verdedigingslinie tegen vreemde stoffen, virussen en potentieel schadelijke micro-organismen heeft het lichaam barrières zoals de huid en slijmvliezen. Zoals hierboven vermeld, kan xylitol de huidbarrièrefunctie gunstig beïnvloeden. Daarnaast verbetert xylitol ook de slijmvliesfunctie hetgeen voor de opname van de werkzame energiestoffen in GRIZZ Energy Gum® natuurlijk van groot belang is. Daarnaast is aangetoond dat er bij lage doseringen xylitol, directe ontstekingsremmende effecten optreden en de immuniteit wordt verbeterd. 

Het gebruik van xylitol als zoetstof in een energy gum biedt dus meerdere voordelen dan dat men op het eerste gezicht zou denken. Bijna alle personen ervaren geen negatieve bijwerkingen van xylitol en daarbij komt ook nog eens dat in het geval van toepassing in een (energie)kauwgom, de xylitol reeds door de mondslijmvliezen wordt geabsorbeerd en dus (vrijwel) niet het spijsverteringskanaal ingaat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Volg ons op Facebook en Instagram.