Grizz Energy Gum Energie tips

Tips voor meer energie

De meesten onder ons kennen het probleem wel, je hebt gewerkt of gestudeerd en aan het einde van de dag ben je uitgeteld. Al je energie lijkt verbruikt voor de rest van de week en je vraagt jezelf af hoe je jezelf nog kunt oppeppen want je moet nog een aantal dagen door voordat het weekend gaat beginnen.

Velen van ons komen dan in een soort overlevingsstand terecht en dit leidt alleen nog maar tot een verder energieverlies en het lijkt erop dat een burn-out niet ver weg is als dit zo doorgaat.

Wij hebben uitgezocht welke mogelijkheden er zijn om eens toe te passen en te kijken of er een ommekeer kan plaatsvinden. Je moet meer energie krijgen dan dat de inspanning kost dus kijk welke tip voor jou het meeste rendement oplevert. Het is natuurlijk altijd mogelijk om tips met elkaar te combineren waardoor je wellicht een flinke energie oppepper krijgt.

Grizz Energy Gum energie tips muziek

Dansen en muziek

Muziek en dansen leiden ertoe dat de stress wordt verlaagd. Stress zorgt er juist voor dat je energieniveau enorm snel daalt en vrijwel niet (meer) herstelt. Door te luisteren naar muziek wordt de bloeddruk verlaagd evenals de stresshormonen adrenaline en cortisol waardoor je energiepeil weer stijgt (1). Opvallend is dat door te dansen op muziek die stressverlaging nog veel sneller gaat en de batterij door die extra energie weer snel opgeladen is. Een bijkomend voordeel is, volgens dit onderzoek, dat buiten de stressverlaging en het opnieuw opladen van je batterij, ook nog eens dat de gemoedstoestand aanzienlijk verbeterd wordt hetgeen fijn is voor jezelf maar ook zeker voor de mensen om je heen.

Massage/ aromatherapie

Door de stresshormonen te verlagen middels massage gecombineerd met aromatherapie, is het lichaam zeer goed in staat de batterij weer op te laden. Een energieboost krijgen door de ultieme ontspanning is voor veel mensen het beste van twee werelden. De geuren van de aromatherapie werken als een katalysator tijdens de massage waardoor de sessie relatief kort hoeft duren en je snel weer aan de slag kunt gaan (2).

Grizz Energy Gum extra energie tips tuinieren

Tuinieren

Een vraag die regelmatig naar voren komt is: kan ik meer energie krijgen door te gaan tuinieren? Het antwoord is ja en ligt besloten in het feit dat tuinieren positief uitwerkt op het verlagen van de stresshormonen alsmede het humeur en wel al na circa 30 minuten. Voor de mensen met ‘groene vingers’ betekent dit dat men zich snel ontspannen, energiek en optimistisch voelt (3).

Over het algemeen vindt het tuinieren in de buitenlucht plaats, dat ook nog eens het bijkomende voordeel oplevert dat de aanmaak van Vitamine D optimaal is, een vitamine met een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Als het immuunsysteem niet goed functioneert heeft dat direct een negatieve invloed op je energieniveau alsmede ben je kwetsbaarder voor ziekte(s). Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat vitamine D onder invloed van zonlicht door het lichaam wordt aangemaakt dus op een regenachtige dag heb je hier geen profijt van. Denk er altijd wel aan dat je niet verbrand in een te sterke zon aangezien het lichaam de verbrande huid dan eerst moet gaan herstellen hetgeen juist veel energie kost (4). Door dit regelmatig toe te passen en te integreren in je gezonde leefwijze (bijvoorbeeld met een eigen moestuin of een tuin(tje) op je balkon), is de energieboost niet kortstondig maar heb je hier jarenlang voordeel van.

Fietsen, wielrennen en wandelen

Buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen bieden grote voordelen op het gebied van stressreductie en energieherstel. Doordat deze (relatief) rustige inspanning zowel een fysieke- als emotionele ontspanning oplevert, zijn wandelen en fietsen echte energieboosters (5).

Er is echter wel een onderscheid te maken tussen deze twee activiteiten aangezien het wandelen (met rusten onderweg) een kortstondiger energieboost oplevert en dus vaker zal moeten worden herhaald (6).

Bij het fietsen en wielrennen is de inspanning vaak groter hetgeen de vraag oproept: wat geeft energie als het zoveel energie kost? Hierbij treedt er een snellere verlaging op van de stresshormonen adrenaline en cortisol in relatie tot wandelen maar wordt er tevens een kwalitatief betere slaap verkregen waardoor het algehele energieniveau voor langere tijd hoger blijft. Zoals aangegeven in dit onderzoek kun je bij fietsen denken aan het in de buitenlucht fietsen en bijvoorbeeld mountainbiken alsmede binnen op de spinningfiets actief zijn. Het spreekt voor zich dat de energievoordelen zoals hier omschreven niet cq. in mindere mate van toepassing zijn als men gebruik maakt van een e-bike.

Grizz Energy Gum sporten voor extra energie

Sporten

Voor mensen met een overwegend zittend beroep of die minder bewegen door het thuiswerken, helpt sporten en/of bewegen om vermoeidheid en stress te reduceren. Het is niet direct nodig als een beest tekeer te gaan in de sportschool want ook bij een lagere intensiteit, mits wel regelmatig uitgevoerd, is er veel energiewinst te behalen. Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam. Dit resulteert in extra energie maar tevens een verbeterde slaapkwaliteit, minder vermoeidheid en een toename in mentale weerbaarheid.

Dieren

Waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende tip want hoe krijg je meer energie van de omgang met dieren? Hierbij komen zaken naar voren als het fysiek trainen met beesten, het buiten-zijn en de interactie tussen mens en dier werken dermate ontspannend dat je er juist heel veel energie van kunt krijgen. Het spelen met huisdieren is stressverlagend maar dit geldt ook voor paardrijden of trainen met paarden, stukken wandelen met de hond of zelfs het africhten van roofvogels om de luchtvaart te beschermen.

Rust

Waar krijg je energie van bij rust of herstel? Antwoord is: Slaap! Dit zorgt ervoor dat we kunnen herstellen van de inspanningen van de afgelopen dag en dat we reserves opbouwen voor de volgende dag. Door slecht te slapen rust je niet goed uit en dat merk je in je energie.

De “inspanning-ontspanning” ratio’s van professionele sporters liggen vaak tussen de 1:3 en 1:5 dus 3 tot 5x meer rusten dan inspannen. Bij mensen zonder een professionele sportcarriëre liggen die ratio’s compleet anders namelijk eerder richting 1:1 of zelfs 2:1 dus meer inspanning dan ontspanning. Legende Joop Zoetemelk (oud Tour de France winnaar van 1980) stelde destijds al: “de Tour de France win je in bed”. De rust en het herstel dat daar plaatsheeft geeft je de energie oppepper voor de volgende dag. Mocht jouw ratio inhouden dat je niet of nauwelijks aan rust, slaap en herstel toekomt, staat dit een optimale energiehuishouding in de weg (7).

Grizz Energy Gum cafeïne kauwgom voor meer energie

Cafeïne kauwgum

Veel van de reeds genoemde tips maar ook tips die verderop aan de orde komen, bereiken het volle resultaat na een wat langere tijd. Cafeïne kauwgum, ook wel bekend als energy gum, wordt sneller opgenomen door het mondslijmvlies waardoor de werking ook sneller merkbaar zal zijn. Voor diegenen waarvoor snel energie krijgen een must is, zal een cafeïne kauwgum dan ook een betere oplossing bieden (8).

Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die nog wat langer door moeten werken om belangrijke deadlines te halen, nachtdiensten draaien, lange stukken autorijden met volle focus op de weg alsmede lang studerende jongeren die meer baat hebben bij een snelle energieboost.

Voeding

Hoe krijg ik meer energie uit de voeding die ik eet en zijn er supplementen die ik moet nemen om mijn voeding aan te vullen? Cruciaal hierbij is de houding ten opzichte van jezelf bij alles wat je tot je neemt, ben ik mijn lichaam aan het vullen of voeden?

Tegenwoordig is de voedingswaarde (en dus energie!) in veel verpakte levensmiddelen beduidend onder het niveau van hetgeen je dagelijks moet binnenkrijgen. De hoeveelheden suikers, ongezonde zoetstoffen zoals Aspartaam/Acesulfaam-K/Sucralose, smaakversterkers als E621 en het ontbreken van veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten, maken het niet makkelijk om een uitgebalanceerde voeding samen te stellen (9).

Ook met een plantaardige levensstijl kun je gewoon alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. In vele gevallen krijg je zelfs méér gezonde voeding binnen met een plantaardig dieet! In plantaardige producten zitten namelijk een stuk meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan in dierlijke producten. Hier zullen we in de toekomst meer over berichten, aangezien dit snel opkomende leefstijl is. Toch is het tegenwoordig niet verkeerd je voeding aan te vullen met een goede multivitamine, een ester-C en wat omega-3. Waarbij bij dat laatste de vloeibare vorm (dus geen gel capsules) de voorkeur verdient. Tenslotte completeert voldoende water het geheel om dehydratatie te voorkomen.

 

Bronnen

Chafin, S., Roy, M., Gerin, W., & Christenfeld, N. (2004). Music can facilitate blood pressure recovery from stress. British journal of health psychology9(Pt 3), 393–403. https://doi.org/10.1348/1359107041557020

Martin, L., Oepen, R., Bauer, K., Nottensteiner, A., Mergheim, K., Gruber, H., & Koch, S. C. (2018). Creative Arts Interventions for Stress Management and Prevention-A Systematic Review. Behavioral sciences (Basel, Switzerland)8(2), 28. https://doi.org/10.3390/bs8020028

Van Den Berg, A. E., & Custers, M. H. (2011). Gardening promotes neuroendocrine and affective restoration from stress. Journal of health psychology16(1), 3–11. https://doi.org/10.1177/1359105310365577

Mead M. N. (2008). Benefits of sunlight: a bright spot for human health. Environmental health perspectives116(4), A160–A167. https://doi.org/10.1289/ehp.116-a160

Corazon, S. S., Sidenius, U., Poulsen, D. V., Gramkow, M. C., & Stigsdotter, U. K. (2019). Psycho-Physiological Stress Recovery in Outdoor Nature-Based Interventions: A Systematic Review of the Past Eight Years of Research. International journal of environmental research and public health16(10), 1711. https://doi.org/10.3390/ijerph16101711

Matzer, F., Nagele, E., Lerch, N., Vajda, C., & Fazekas, C. (2018). Combining walking and relaxation for stress reduction-A randomized cross-over trial in healthy adults. Stress and health : journal of the International Society for the Investigation of Stress34(2), 266–277. https://doi.org/10.1002/smi.2781

Clark, M. M., Soyring, J. E., Jenkins, S. M., Daniels, D. C., Berkland, B. E., Werneburg, B. L., Hagen, P. T., Lopez-Jimenez, F., Warren, B. A., & Olsen, K. D. (2014). The integration of studio cycling into a worksite stress management programme. Stress and health : journal of the International Society for the Investigation of Stress30(2), 166–176. https://doi.org/10.1002/smi.2514

Guest, N. S., VanDusseldorp, T. A., Nelson, M. T., Grgic, J., Schoenfeld, B. J., Jenkins, N., Arent, S. M., Antonio, J., Stout, J. R., Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E., Goldstein, E. R., Kalman, D. S., & Campbell, B. I. (2021). International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition18(1), 1. https://doi.org/10.1186/s12970-020-00383-4

Evans, M., Tierney, P., Gray, N., Hawe, G., Macken, M., & Egan, B. (2018). Acute Ingestion of Caffeinated Chewing Gum Improves Repeated Sprint Performance of Team Sport Athletes With Low Habitual Caffeine Consumption. International journal of sport nutrition and exercise metabolism28(3), 221–227. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2017-0217

Friedman, E., & Krause-Parello, C. A. (2018). Companion animals and human health: benefits, challenges, and the road ahead for human-animal interaction. Revue scientifique et technique (International Office of Epizootics)37(1), 71–82. https://doi.org/10.20506/rst.37.1.2741

Li, H., Zhao, M., Shi, Y., Xing, Z., Li, Y., Wang, S., Ying, J., Zhang, M., & Sun, J. (2019). The effectiveness of aromatherapy and massage on stress management in nurses: A systematic review. Journal of clinical nursing28(3-4), 372–385. https://doi.org/10.1111/jocn.14596

Oostenbach, L. H., Slits, E., Robinson, E., & Sacks, G. (2019). Systematic review of the impact of nutrition claims related to fat, sugar and energy content on food choices and energy intake. BMC public health19(1), 1296. https://doi.org/10.1186/s12889-019-7622-3

Ellingson, L. D., Kuffel, A. E., Vack, N. J., & Cook, D. B. (2014). Active and sedentary behaviors influence feelings of energy and fatigue in women. Medicine and science in sports and exercise46(1), 192–200. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e3182a036ab

Kovacs M. S. (2007). Tennis physiology: training the competitive athlete. Sports medicine (Auckland, N.Z.)37(3), 189–198. https://doi.org/10.2165/00007256-200737030-00001