GRIZZ Energy Gum energiekauwgom voordelen

Positieve effecten van het kauwen van energy gum

De meeste mensen die bij de supermarkt of benzinepomp een pakje kauwgom kopen doen dat met de reden om een frisse adem te krijgen of een lekkere smaak. De mensen die al bekend(er) zijn met het fenomeen energie kauwgom of cafeïne kauwgom, kopen dit meestal als sport kauwgom of als pre-workout. Wat veel mensen die één van deze twee soorten kopen en gebruiken vaak niet beseffen is dat het kauwen van kauwgom nog veel meer positieve effecten met zich meebrengt, zeker voor lichaam en hersenen.

Kauwgom werd door beschavingen over de hele wereld al gefabriceerd en gebruikt om zeer uiteenlopende redenen. In de literatuur komen we de Oude Grieken tegen die kauwden op hars van de mastiekboom met als doel hun tanden schoon te maken en de adem iets zoeter, iets dat in die tijd zeer welkom was. De Maya’s, Azteken en andere inheemse stammen uit de regenwouden van Zuid-Amerika waren erachter gekomen dat Sapodilla bomen een vorm van latex uitscheiden, een soort hars dat tot kauwgom kon worden verwerkt. Zij gebruikten de kauwgom als stress-verlager, als energie oppepper maar ook zeker om de verveling tegen te gaan.

In de moderne tijd spelen adem en smaak de hoofdrol terwijl bij sporters de cafeïne in de kauwgom het belangrijkste element vormt om te kauwen.

Maar er is meer, veel meer zelfs! Onderstaand tref je een opsomming aan van wetenschappelijk bewezen voordelen van het kauwen op lichaam en hersenen.

Cognitieve voordelen van cafeïne kauwgom

Het behouden en assisteren bij cognitieve prestaties

Het is bekend dat kauwgom wordt gebruikt om slaperigheid te voorkomen tijdens werk, leren en autorijden, hetgeen wijst op een verband tussen kauwen en volgehouden aandacht oftewel concentratie. Er zijn onderzoeken die suggereren dat het kauwen van kauwgom tijdens het uitvoeren van taken kan helpen om je focus en hersenprestaties op die taak te verbeteren. Ook het wakker blijven tijdens een nachtdienst, voor veel mensen die in ploegendienst werken of in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, beveiliging of openbaar vervoer, kan kauwen (en dan met name op een cafeïnekauwgom) een welkome uitkomst bieden dit langer vol te houden.

Deze studie, gepubliceerd door de British Psychological Society, concludeerde dat kauwgom je focus kan verlengen voor langere concentratietijden op taken, met name visuele taken.

Het verbeteren van de geheugenfunctie

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kauwen in zijn algemeenheid kan bijdragen aan een verbeterde geheugenfunctie. De resultaten indiceren dat kauwgom effectief de mediale temporale kwab kan stimuleren, wat een belangrijk gebied is voor het declaratieve geheugen, ook wel bekend als het langetermijn geheugen. 

Daarnaast is er een studie uitgevoerd door de afdeling Psychologie van de St. Lawrence University in New York, waarbij de deelnemers die op kauwgom kauwden, beter presteerden dan degenen die geen kauwgom kauwden. Er was sprake van een beduidend verschil bij verbeterde prestaties die ongeveer 20 minuten aanhielden. Deze studie suggereert dat kauwgom het vermogen om informatie op te roepen kan verbeteren en cognitief beter kan presteren onder druk. Hierbij kun je dus ook denken aan studenten die moeten leren danwel examens moeten afleggen met een tijdslimiet of sporters tijdens belangrijke wedstrijden.

Is het je wel eens opgevallen dat veel topsporters kauwen tijdens een wedstrijd? Van Michael Jordan tot aan Tiger Woods, van de MLB tot atletiek, atleten zweren bij het kauwen van voornamelijk energiekauwgom voor betere resultaten.

 

Meer energie en beter in je vel door GRIZZ Energy Gum

Het reduceren van stress en angst

Zoals in de inleiding al even werd vermeld, gebruikten de Maya’s en Azteken al een vorm van kauwgom, mede om stress te verlagen.

Meer recent is dat onderzocht in een studie van de Swinburne University dat aantoont dat kauwgom het stresshormoon, cortisol, in speeksel daadwerkelijk kan verminderen. De mate waarin dat dit gebeurt is afhankelijk van de kauwsnelheid. Het blijkt dat met name angstige, nerveuze mensen een veel hogere kauwfrequentie hebben dan de mensen die rustiger zijn. Door de verhoogde kauwsnelheid daalt het cortisol-level waardoor er wat meer ontspanning kan ontstaan.

Beter in je vel door GRIZZ Energy Gum energiekauwgom

De conclusies uit dit onderzoek werden onderbouwd door een Japans onderzoek uit 2011 van de Tokyo Medical and Dental University. Hierbij werd vastgesteld dat door het kauwen van kauwgom gedurende 14 dagen, de stresslevels significant verbeteren alsmede de stemming en vermoeidheid. Het is natuurlijk aannemelijk dat, als deze levels omhoog gaan, er meer energie en meer uithoudingsvermogen vrijkomt, een hele prettige bijkomstigheid als je gaat sporten maar ook in je dagelijkse bezigheden als werken, studeren e.d. Een fijne bijkomstigheid hierbij is dan ook nog dat je stemming verbetert, iets dat bij het doorkomen van je dag altijd welkom is, niet alleen voor jezelf maar ook zeker voor je omgeving.

Meer alertheid met de energiekauwgom van GRIZZ Energy Gum

Het verhogen van je alertheid

Een ander Japans onderzoek werd uitgevoerd door middel van een systematische review uit de PubMed-database. De effecten van kauwen op alertheid werd onderzocht, uitgevoerd met pre-post-ontwerp bij gezonde proefpersonen, behalve ouderen. Bij 64% van de betrokken proefpersonen werd een positief effect vastgesteld, bij 5% een negatief effect en bij 31% kon geen significantie worden vastgesteld. Conclusie was dan ook dat het kauwen een positief effect heeft op alertheid. Dit kan een goede insteek zijn voor mensen waarbij alertheid een rol speelt in hun werk.

Daarnaast toonde deze studie aan dat het kauwen van kauwgom de alertheid kan verhogen en slaperigheid overdag kan tegengaan. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door een verhoogde cerebrale activiteit (hersenactiviteit) door kauwen evenals het munt-aroma. Dit was ook één van de redenen voor GRIZZ Energy Gum om een frisse mint smaak aan de energygum te geven. Het is fris èn heeft een positief effect op de hersenactiviteit. 

Het reduceren van je eetlust

In het verlengde van het reduceren van stress en angst door kauwen, is het natuurlijk wel van belang waarom en met name ook waarop je kauwt en welk gevolgen dit heeft. Mocht het zo zijn dat dit het kauwen van voedsel betreft om de stress en emotie te verminderen, zou het gevolg kunnen zijn dat er bij lang (en bijna chronisch) gestresste mensen, er gewichtstoename plaatsvindt door: stress-eten. Gedurende de COVID-19 pandemie is er onderzoek verricht naar dit stress-eten en de keuze voor het type eten. Hun waargenomen stress, emotioneel eten en voedselkeuzemotieven werden beoordeeld aan de hand van respectievelijk de Perceived Stress Scale, Dutch Eating Behaviour Questionnaire en Food Choice Questionnaire.

Het eten van een suikervrije kauwgom zonder chemische zoetstoffen als Aspartaam en Acesulfame-K, die momenteel als groot vraagteken voor de volksgezondheid te boek staan, zou daarentegen kunnen bijdragen tot het verlagen van de cortisol-levels zonder vorm van gewichtstoename vanwege stress-eten. Het kan een positieve invloed hebben op je impuls-eten aangezien de eetlust op dat moment reeds wordt gereduceerd. 

In een interview met golflegende Tiger Woods gaf hij aan buiten de cognitieve voordelen ook kauwgom te kauwen om zijn eetlust te verminderen. Hij gaf aan tijdens wedstrijden (meer stress) vaak meer honger te hebben en om de continue drang om te eten tegen te gaan, kauwt hij liever op kauwgom.

De energiekauwgom van GRIZZ Energy Gum maakt je gelukkiger

Afsluitend kunnen we vaststellen dat het kauwen op zich veel meer voordelen met zich meebrengt dan alleen het verzorgen van een frisse adem of een lekkere smaak in de mond. De voordelen op het gebied van cognitieve prestaties, stress-en angst vermindering alsmede de voordelen van alertheid, stemming en geheugen, kunnen bijdragen aan een verhoogde levenskwaliteit.

Indien je dan toch besluit kauwgom in je leven toe te laten, kun je de voordelen nog verder vergroten door te kiezen voor een functionele kauwgom, zoals cafeïnekauwgom of energiekauwgom, aangezien daar nog meer winst is te behalen dan via het kauwen alleen.

GRIZZ Energy Gum biedt een hoogwaardige, functionele kauwgom die alle bovenstaande effecten nog eens extra versterkt en daarnaast ook nog een lekkere frisse mintsmaak heeft!

Volg je GRIZZ Energy Gum al op Facebook en Instagram?