Meer kracht tijdens het trainen met GRIZZ Energy Gum

Meer kracht tijdens het trainen

Reeds vele jaren worden er uiteenlopende producten getest door inspanningsfysiologen, performance coaches en natuurlijk door de sporters zelf, om toe te kunnen werken naar een optimale prestatie. Hierbij wordt meestal gekeken naar producten die ervoor zorgen dat er meer kracht tijdens het trainen beschikbaar is en blijft, meer energie tijdens het sporten behouden blijft en dus ook meer uithoudingsvermogen met name voor duurtrainingen.

Er zijn legio pre-workout producten op de markt, van heel erg ongezonde en zelfs lichaamsbelastend tot producten van een hoge kwaliteit. Het spreekt voor zich dat de eerste categorie absoluut een goede prestatie in de weg zal staan en dus vermeden zal moeten worden. Voorts zijn er veel sporters die met hoogwaardige shakes, drinks, tabletten of capsules aan de gang gaan. Een veelvoorkomend probleem is dat deze producten via het maag-darmkanaal worden opgenomen in het lichaam en dus vaak moeilijk te doseren zijn en het effect langer op zich laat wachten. Sporters vinden het vaak een probleem om shakes vlak voor een training en/of wedstrijd te nemen aangezien dit ze vaak een vol gevoel geeft, iets wat je wilt vermijden vlak voor een training of belangrijke wedstrijd. Ook is het niet duidelijk wanneer je bepaalde producten moet innemen. Een pre-workout bijvoorbeeld, wanneer krijg je het volledige effect van een pre-workout? Het is vaak onduidelijk en afhankelijk van vele factoren zoals je metabolisme, hoe snel je ze drinkt en hoe veel/weinig je die dag hebt gegeten. De snelheid waarmee een pre-workout shake of cafeïnepil werkt verschilt dus per dag.

Grizz Energy Gum energiekauwgom

Een producttype dat nog niet zoveel bekendheid geniet maar geen last heeft van deze problemen is energy gum. Energy Gum is uitermate geschikt als pre-workout doordat het makkelijk te doseren is en de effecten snel voelbaar zijn. Per energie kauwgom weet je bijvoorbeeld precies hoeveel cafeïne je tot je neemt en aangezien het via de mondslijmvliezen in het lichaam terecht komt, zul je ook veel sneller een voelbaar effect bereiken. Dit vaak al na 5 minuten kauwen.

In Europa begint langzaam aan meer bekendheid te komen met het product energy gum, door sommigen ook wel cafeïne kauwgom genoemd. Het blijkt vooralsnog nog niet zo makkelijk te verklaren wat nu precies als energy gum omschreven zou mogen worden want de versies lopen nogal uiteen.

Als we kijken hoe energie kauwgom op Wikipedia staat vermeld, komen we de volgende omschrijving tegen:

“Een energie kauwgom of energy gum is een soort kauwgom dat een stimulerende werking op mensen kan hebben. Energie kauwgom bevat een bepaalde hoeveelheid cafeïne en aantal andere ingrediënten, die een positief effect hebben op fysieke en mentale prestaties.“

Wat is Energy Gum nou precies?

Energy Gum is een energie kauwgom dat voortkomt uit de Verenigde Staten waar het oorspronkelijk werd het ontwikkeld voor het leger. De link tussen kauwen en cognitieve voordelen was al wel bekend maar de link met cafeïne voordelen en welk effect cafeïne op het fysieke lichaam zou kunnen hebben, was tot 1998 nog nooit gemaakt.

In dat jaar kwam de doorbraak, met als verantwoordelijk fysiologisch onderzoeker Gary Kamimori, middels verschillende onderzoeken aan het Walter Reed Army Institute of Research in Maryland.

Wat is energiekauwgom? Grizz Energy Gum

In een cruciaal onderzoek kwam hij erachter dat door middel van cafeïne de soldaten alerter waren, betere focus hadden, grotere inspanningen konden leveren maar bovendien wel tot 68 uur wakker konden blijven, iets wat de gemiddelde soldaat bijzonder “effectief voor strijd” maakte. Een gerapporteerd probleem vormde echter de tijdspanne tussen de acute energie behoefte en het daadwerkelijk extra kracht en energie ervaren door de soldaten. De ingenomen middelen werden opgenomen via het maag-darmkanaal hetgeen minimaal zo’n 20-30 minuten in beslag nam.

Met het aantrekken van de befaamde kauwgom wetenschapper Ron Ream (afkomstig van Wrigley’s) door het leger, in combinatie met het beschikbaar stellen van budget, werd uiteindelijk in 1999 de eerste functionele kauwgom ontwikkeld met een hoge dosis cafeïne. Doordat de werkzame stoffen via het mondslijmvlies werden opgenomen werd de tijdspanne ineens verkort tot circa 5 minuten, hetgeen in oorlogssituaties acceptabel was.

Verschil in Energy Gum

Om daadwerkelijk een prestatie verbeterend effect te ervaren, zoals extra kracht, extra focus en sneller spierherstel dient een energy gum te beschikken over een dosis cafeïne van minimaal 62-64 mg. GRIZZ Energy Gum bevat per stuk een hoge dosis van 80 mg cafeïne, aangevuld met nog eens 20 mg taurine en 20 mg guarana. Dit is een totaal van 120mg werkzame energiestoffen PER STUK energie kauwgom, 840mg per 4-pack. Stuk voor stuk natuurlijke, werkzame energiestoffen die leiden tot betere prestaties. Er zijn kauwgoms op de markt die zich positioneren als energy gum doch slechts tussen de 12,5 mg en 40/50 mg actieve stoffen bevatten, hetgeen veel te weinig is om ook maar enig effect te sorteren.

Eerlijkheid

We’re not the FIRST Energy Gum, we’re not the LAST Energy Gum, we’re the BEST Energy Gym.

GRIZZ Energy Gum heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding, iets dat bij dagelijks gebruik mooi meegenomen is. Je betaalt tenslotte voor de werkzame stoffen en niet voor luxueuze verpakkingen en/of dure marketingcampagnes met bekende Nederlanders.

Door ons gepatenteerde productieproces zijn wij in staat de energiekauwgom in een prettig, normaal, formaat te produceren. Dit doen we om het zo aangenaam mogelijk te maken voor onze gebruikers. Je bent op zoek naar een suikervrije energie boost, geen gezichtsworkout. Made in EU!

Niet elke gebruiker is enthousiast over de originele smaak van cafeïne aangezien die vrij bitter is, iets dat vaak gecamoufleerd wordt door het toevoegen van suiker of sterke zoetstoffen (die op hun beurt een grote aanslag op het lichaam kunnen vormen). Het gebruik van zoetstoffen als Aspartaam en Acesulfaam-K dienen absoluut vermeden te worden aangezien de belasting van de nieren, lever en het zenuwstelsel enorm is en daardoor een goede prestatie en lichaamskracht in de weg staat (1). Bij GRIZZ Energy Gum is er voor gekozen om slechts 2 zoetstoffen te gebruiken die geen negatief effect hebben op het lichaam. De frisse mintsmaak werkt opbeurend en als na enige ogenblikken de licht kruidige smaak naar voren komt, is het duidelijk dat de energie bevorderende stoffen vrijkomen waarna de frisse mintsmaak weer overheerst en de cafeïne, taurine en guarana door de mondslijmvliezen zijn opgenomen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het zou kunnen zijn dat je bij het zien van een kleine kauwgomverpakking niet direct denkt aan de ultieme energiebooster. De grote potten pre-workout en blikken energy drinks dringen dit misschien eerder bij mensen af. Toch zijn de ingrediënten van een prettige, kleine energie kauwgom minstens net zo effectief als een scoop, met suiker- en zoetstof-gevulde, pre-workout. GRIZZ Energy Gum is gevuld met werkzame energiestoffen. Elk stuk energy gum bevat 120mg werkzame stoffen. De stoffen die worden gebruikt zijn: cafeïne, taurine en guarana. Ieder van deze stoffen heeft een energie verhogend effect en is daarom uitermate geschikt als pre-workout voor bijvoorbeeld een krachttraining. Verschillende topsporters zijn overgestapt van pre-workouts, energie gels, energierepen en cafeïne pillen naar GRIZZ Energy Gum. Ze gebruiken het tijdens wedstrijden en trainingen en de resultaten zijn exceptioneel. Vaak geven getrainde atleten aan dat zij vlak voor een wedstrijd 2 energy gums nemen, waardoor er in 1x 240mg werkzame energiestoffen het lichaam binnendringen, iets wat je natuurlijk ook voor een zware krachttraining kunt doen.

Cafeïne Grizz Energy Gum

Cafeïne 

In elk stuk GRIZZ Energy Gum zit 80 mg cafeïne, dit staat gelijk aan een blikje energiedrank of 1 ½ espresso. Cafeïne heeft vele positieve effecten zoals het activeren van gebieden in de hersenen en zenuwstelsel waardoor je extra focus, concentratie, alertheid en reactietijd krijgt. Bij vele sporten natuurlijk een belangrijk onderdeel van de prestatie, denk maar aan een keeper van een teamsport als voetbal maar ook bij krachtsporter als voorbereiding van een lift. Ook zorgt cafeïne voor een vermindering van vermoeidheid, het blokkeert de receptoren voor adenosine (een neurotransmitter die je vermoeid en slaperig kan maken). Het regeneratieproces van het lichaam duurt korter doordat cafeïne er voor zorgt dat de koolhydraten in het lichaam sneller worden opgeslagen als glycogeen.

Glycogeen is als het ware de brandstof voor je spieren. Je spieren hebben glycogeen nodig om te presteren en te herstellen. Cafeïne zorgt dus voor een versnelling van dit proces waardoor je uiteindelijk sneller meer kracht krijgt om te presteren. Een onderzoek in het befaamde Journal of Sports Medicine and Physical Fitness toonde aan dat door het consumeren van cafeïne voor het bankdrukken, 3 extra herhalingen werden behaald.

Guarana 

Guarana staat steeds meer in de belangstelling voor onder andere topsporters. Het is afkomstig uit de zaden van de Guarana plant (Paullinia Cupana) en biedt interessante voordelen (2). Deze zaden van de Guarana plant bevatten veel cafeïne, proteïne en koolhydraten. De dosis cafeïne die uit het zaadje gewonnen wordt, ligt tussen de 3-8% hetgeen meer is dan een koffieboon. Ook theobromine in guarana is een belangrijke energiebron. Theobrime zorgt ervoor dat de hartspier zich verbreedt, waardoor je bloedvaten zich verwijden en er meer zuurstof kan worden rondgepompt.

De extra energie uit guarana wordt gelijkmatiger in vergelijking tot cafeïne afgegeven waardoor het effect langer aanhoudt hetgeen voornamelijk van belang is bij duursporten.

Taurine 

Het derde basis ingrediënt van GRIZZ Energy Gum is het semi-essentieel aminozuur taurine. Taurine bevat veel zwavel, wat belangrijk is voor een aantal fysiologische functies van het lichaam, waaronder uithoudingsvermogen en extra kracht (3). Elk menselijk lichaam bezit van nature taurine, maar profiteert er nog meer van het uit voedsel te halen. Een studie uit 2018 heeft een verbetering aangetoond van de prestaties tijdens duurtraining na gebruik van slechts een minimale dosis taurine. Dit houdt in dat sporters er baat bij kunnen hebben, zowel voor bodybuilders als duuratleten kan het een positief effect hebben op hun training.

Taurine kan ook voor een beter herstel van het lichaam zorgen, dat indirect weer zorgt voor meer kracht tijdens je volgende training. Het is een sterke antioxidant in het lichaam en kan schade en spierstress tijdens een training voorkomen maar ook het herstel van de spier na een training versnellen. Verder speelt taurine een belangrijke rol in het gezichtsvermogen, motoriek, spiercontracties, hartritme (een verlaagde taurinestatus in het lichaam zou de kans verhogen tot hartritmestoornissen) en je bloeddruk.

Grizz Energy Gum cafeïne kauwgom voor extra kracht

Meer dan alleen kracht bevorderend

Is energy gum alleen een energie oppepper? Nee, energy gum is meer dan dat. Energie kauwgom zorgt voor een betere concentratie en verbeterde focus (4), extra kracht, meer uithoudingsvermogen en verhoogt de calorieverbranding en doorbloeding. Het helpt bij spierherstel en vermindert spierpijn. Daarnaast verbetert het je reactietijd, alertheid en geheugen functie.

Een bekende Nederlandse atleet, en sinds kort ook GRIZZ Energy Gum ambassadeur, gebruikt al een tijd GRIZZ Energy Gum tijdens zijn trainingen en wedstrijden en concludeert dat het een praktisch product is vanwege het feit dat hij het kan nemen vlak voordat hij moet presteren (5). Het is makkelijk te doseren en het effect is snel voelbaar. Als atletiek atleet neemt hij de cafeïne kauwgom vlak voor de wedstrijd, in de “call-room”. Makkelijk te plannen aangezien hij goed weet wanneer het product zijn werk gaat doen en zonder dat hij dan nog gebruik hoeft te maken van het toilet vanwege het ontbreken van vochtafdrijvende effecten of een vol en onaangenaam gevoel in zijn maag. Voor hem zijn de eigenschappen van concentratie bij de start, de kracht en snelheid die het ondersteunt alsmede de focus op de finishlijn, van essentieel belang.

GRIZZ Energy Gum energiekauwgom tijdens het sporten

In sommige topsport omstandigheden kan het nuttig zijn zelfs twee gums vlak voor de prestatie in te nemen om de energieboost nog sterker te laten zijn, die dan bestaat uit 160 mg cafeïne, 40 mg guarana en nog eens 40 mg taurine, 240mg werkzame energiestoffen die in 1x het lichaam binnendringen. Een en ander moet natuurlijk wel vanuit het perspectief gezien worden in relatie tot lichaamsbouw, sexe en de te leveren inspanning (kort en krachtig of juist duursport gericht). Hierbij moet trouwens nog opgemerkt worden dat onderzoeken aantonen dat zowel mannelijke- als vrouwelijke sporters profijt hebben bij een cafeïne houdende suppletie, echter is het effect sterker bij mannen dan bij vrouwen (6).

Let's Go!

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden en wil jij GRIZZ Energy Gum als pre-workout proberen? Bestel nu jouw frisse, snelle, intensieve en langdurige energy boost nu in onze webshop! FRESH, FOCUS, FIT & FUN! Haal het optimale uit jezelf en uit het leven!

Bronnen

Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Robertson, B., Reay, J., Brewster-Maund, C., Luedemann, J., Maggini, S., Ruf, M., Zangara, A., & Scholey, A. B. (2008). Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite50(2-3), 506–513. https://doi.org/10.1016/j.appet.2007.10.007

Lima, N., Numata, E. P., Mesquita, L., Dias, P. H., Vilegas, W., Gambero, A., & Ribeiro, M. L. (2017). Modulatory Effects of Guarana (Paullinia cupana) on Adipogenesis. Nutrients9(6), 635. https://doi.org/10.3390/nu9060635

Waldron, M., Patterson, S. D., Tallent, J., & Jeffries, O. (2018). The Effects of an Oral Taurine Dose and Supplementation Period on Endurance Exercise Performance in Humans: A Meta-Analysis. Sports medicine (Auckland, N.Z.)48(5), 1247–1253. https://doi.org/10.1007/s40279-018-0896-2

Ganio, M. S., Klau, J. F., Casa, D. J., Armstrong, L. E., & Maresh, C. M. (2009). Effect of caffeine on sport-specific endurance performance: a systematic review. Journal of strength and conditioning research23(1), 315–324. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e31818b979a

Chia, J. S., Barrett, L. A., Chow, J. Y., & Burns, S. F. (2017). Effects of Caffeine Supplementation on Performance in Ball Games. Sports medicine (Auckland, N.Z.)47(12), 2453–2471. https://doi.org/10.1007/s40279-017-0763-6

Mielgo-Ayuso, J., Marques-Jiménez, D., Refoyo, I., Del Coso, J., León-Guereño, P., & Calleja-González, J. (2019). Effect of Caffeine Supplementation on Sports Performance Based on Differences Between Sexes: A Systematic Review. Nutrients11(10), 2313. https://doi.org/10.3390/nu11102313

Mielgo-Ayuso, J., Calleja-Gonzalez, J., Del Coso, J., Urdampilleta, A., León-Guereño, P., & Fernández-Lázaro, D. (2019). Caffeine Supplementation and Physical Performance, Muscle Damage and Perception of Fatigue in Soccer Players: A Systematic Review. Nutrients11(2), 440. https://doi.org/10.3390/nu11020440

Bian, X., Chi, L., Gao, B., Tu, P., Ru, H., & Lu, K. (2017). The artificial sweetener acesulfame potassium affects the gut microbiome and body weight gain in CD-1 mice. PloS one12(6), e0178426. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0178426

Wiles, J. D., Coleman, D., Tegerdine, M., & Swaine, I. L. (2006). The effects of caffeine ingestion on performance time, speed and power during a laboratory-based 1 km cycling time-trial. Journal of sports sciences24(11), 1165–1171. https://doi.org/10.1080/02640410500457687

Kurtz, J. A. (2021, May 26). Taurine in sports and exercise. Journal of the International
Society of Sports Nutrition. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-02100438-0

Davis, J.K., Green, J.M. Caffeine and Anaerobic Performance. Sports Med 39813–832 (2009). https://doi.org/10.2165/11317770-000000000-00000