Makkelijker leren met GRIZZ Energy Gum

Kan een kauwgom voor sporters helpen bij het studeren?

Het einde van het jaar komt weer in zicht. De dagen worden korter, het wordt eerder donker, de vermoeidheid slaat sneller toe en de toenemende maatregelen zorgen voor algemene somberheid. Toch moet er gefocust worden op de aankomende tentamens…

Waar er vroeger nog een groot aantal jaren over een studie gedaan mocht worden, zonder dat dit grote (financiële) consequenties tot gevolg had, ligt die tijd inmiddels alweer ver achter ons.

Studenten die bijvoorbeeld in juni een tentamen of examen niet halen en na de zomerperiode pas kunnen herkansen, dienen gewoon voor het volgende jaar weer collegegeld te betalen. Deze financiële druk zorgt er dan ook voor dat steeds meer studenten naar middelen grijpen om de leerprestaties te verhogen maar het voor hen niet altijd duidelijk is wat wèl werkt en wat niet, buiten de eventuele risico’s of bijwerkingen van de gebruikte producten. Er spelen meerdere factoren een rol dat veel studenten op zoek gaan naar prestatie-verhogende middelen zoals bijvoorbeeld het niet buiten de groep wil vallen of de groepsdruk om toch nog naar een house party te gaan terwijl je ver achterligt op schema en hierdoor in de problemen komt voor het aankomende tentamen.

GRIZZ Energy Gum beter als Ritalin

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben in februari 2020 (dus nog net voor het uitbreken van de COVID-19 pandemie) een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik onder studenten van het medicijn tegen ADHD, Ritalin. Dit is een medicijn dat kan helpen om een betere focus en concentratie te behouden, iets waar veel studenten mee stoeien.

Nu is daar de gehele COVID situatie nog eens overheen gekomen met toenemende maatregelen waarbij veel klassikale colleges worden geschrapt en studenten in een soort isolement komen te zitten. Het onderlinge, persoonlijke contact valt weg maar het genadeloze studieschema blijft onverminderd doordenderen. Veel studenten hebben moeite de focus op de studie vast te houden en zijn niet bij machte zichzelf de discipline op te leggen vele uren per dag alleen door te gaan met studeren. Dit resulteert dat er studenten achterop zijn geraakt die in een normale situatie wellicht wèl gemotiveerd en geïnspireerd zouden zijn gebleven.

Kauwgom voor sporters ook geschikt voor studenten?

Als je gaat studeren, is focus en een goede concentratie belangrijk. Veel studenten kunnen daarbij best wat hulp gebruiken en het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat veel studenten cafeïne gebruiken als hulpmiddel bij het studeren. Inmiddels is het bekend dat het gebruik van een cafeïne-houdend product, in een relatief lage dosering, kan bijdragen aan een betere focus, concentratie en het tegengaan van vermoeidheid.

Toch is niet iedereen is gek op de smaak van koffie en voornamelijk de smaak van cafeïne, (in welke vorm dan ook) buiten het vocht-afdrijvende effect waardoor frequent toiletbezoek ook nog eens een onderbreking vormt en weer zorgt voor extra afleiding.

Grote producenten van energy drinks weten de groep van de studenten inmiddels goed te vinden en dan ook vaak te verleiden tot het gebruik ervan, ook al zit er in veel van dit soort drankjes nog steeds suiker waardoor er na consumptie, een flinke suiker-dip en groot concentratieverlies op de loer ligt.

Studenten die regelmatig een sportschool/ fitness bezoeken zijn nog wel eens in aanraking gekomen met cafeïne pillen of – shakes. Dit soort producten worden, net als koffie en energy drinks, via het spijsverteringskanaal opgenomen en hebben dus een geruime tijd nodig voordat de voordelen merkbaar worden.

GRIZZ Energy Gum cafeïne kauwgom voor sporters

Een product dat voor studenten nog relatief onbekend is maar wel degelijk kan bijdragen aan een betere concentratie en focus, betreft een cafeïne kauwgom (ook wel sport kauwgom of energie gum genoemd). Het grote voordeel van een kauwgom met cafeïne betreft dat het via de mondslijmvliezen wordt opgenomen en dus al werkzaam is na een minuut of vijf. Gemakkelijk te doseren dus en inzetbaar vlak voordat er aangevangen wordt met het studeren.

Veel topsporters hebben een product als energie kauwgom reeds langere tijd ontdekt, zeker als zij gefocust en geconcentreerd aan trainingen of wedstrijden moeten beginnen. Voor duursporters komt er nog bij dat het niet vocht-afdrijvend werkt plus een langere tijd werkzaam blijft. Eigenschappen die voor het studeren ook van belang zijn aangezien daar ook dagelijks urenlang aan wordt besteed.

Met name de goede dosering van werkzame energiestoffen in een cafeïnekauwgom, geen nadelen van het gebruik zoals bij energy drinks (suikerdip), pillen of shakes (moeilijk te doseren/ timen en lange opnametijd) of zelfs Ritalin (verkrijgbaarheid via een medisch recept) zorgen voor een groei onder studenten van energy gum.           

GRIZZ Energy Gum cafeïne kauwgom voor studenten

Dosering

Men moet zich echter goed bewust zijn van het feit dat onderdosering noch overdosering van cafeïne en andere werkzame energiestoffen zoals guarana en taurine, het juiste effect teweeg brengt. Algemeen geldt de vuistregel dat je circa 2mg werkzame energiestoffen per kilo lichaamsgewicht binnen moet krijgen om een positief effect op je alertheid, aandacht en reactietijd te ervaren. Zit je hieronder dan valt dit onder het placebo-effect en bij een te grote overdosering kan er onrust en slapeloosheid optreden, niet handig als je nog even door moet met leren.

Er dient daarnaast ook rekening gehouden te worden met de mate van cafeïne-tolerantie, indien men reeds gewend is aan een aantal koppen koffie per dag, kan er een hogere tolerantie zijn dan wanneer men geheel niks op dit gebied nuttigt.

Bij een product als GRIZZ Energy Gum ziet de berekening er als volgt uit:
In elk stuk energy gum zitten 120mg werkzame energiestoffen, verdeeld over 80mg cafeïne, 20mg guarana en 20mg taurine.

120mg: 2mg /kilo lichaamsgewicht is 60 kilo. Personen tussen de 50 en 70 kilo wordt aangeraden om met 1 kauwgom per keer te beginnen en te ervaren wat dit met je doet. Personen boven de 70 kilo kunnen besluiten om er 2 te nemen hetgeen gezien het formaat ook goed mogelijk is.

Hieronder een simpele tabel om te laten zien hoeveel werkzame energiestoffen jij nodig hebt

Lichaamsgewicht (in kg) Min. aantal energiestoffen (in mg) Advies (in mg)
50 100 150
60 120 180
70 140 210
80 160 240
90 180 270


De opnametijd bedraagt slechts 5 minuten via de mondslijmvliezen en de werking houdt een redelijk groot aantal uren aan (circa 3 tot 5 uur) waardoor het studeren een stuk makkelijker vol te houden is en je door de verhoogde concentratie waarschijnlijk minder lang hoeft te studeren aangezien je geconcentreerder en intensiever kunt studeren. Win-win!

GRIZZ Energy Gum energiekauwgom tijdens het studeren

Bij rustige momenten waarin je gewoon de stof volgt is het wellicht niet altijd nodig een extra energieproduct te gebruiken maar in het geval van grote projecten met een stevige deadline of een week vol tentamens kan het een uitkomst zijn. Als je tien uur per dag met focus dingen probeert te leren, kun je je aandacht verliezen op de tweede of derde dag. Dat houd je niet vol.

Kortom, geen greep meer in de pot met Ritalin maar kiezen voor een gezonder alternatief in de vorm van een hoogwaardige energy gum. Betere focus, langere concentratie en het perfecte product om scherp te blijven en te helpen bij de laatste loodjes!