Grizz Energy Gum cafeïne bonen

 

De voordelen van cafeïne

Het basis ingrediënt van GRIZZ Energy Gum is cafeïne. In elk kauwgummetje zit 80 mg cafeïne, dit staat gelijk aan een blikje energiedrank of 1 ½ espresso. Maar wat doet cafeïne nou eigenlijk met je? Cafeïne heeft vele bekende, positieve effecten zoals het activeren van bepaalde gebieden in de hersenen en zenuwstelsel maar er is nog zoveel onbekende informatie over cafeïne. Lees er alles over in het blog, duik in de wereld van cafeïne en kom er achter wat cafeïne nou precies met het lichaam en geest doet!

 

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een van de meest geconsumeerde en onderzochte voedingsingrediënten ter wereld. Zowel atleten als niet-atleten zweren bij het gebruik van cafeïne. Wereldwijd consumeert 80% van de bevolking elke dag minstens één cafeïne houdend product, onderzoek heeft aangetoond dat in Amerika dit zelfs bij 90% is bij volwassenen. Het komt voor in bijvoorbeeld thee (ook wel theïne genoemd), koffie, frisdranken, energiekauwgom, chocolade, chocolademelk en energy drinks. Cafeïne wordt van nature aangetroffen in planten (in meer dan 60 verschillende soorten!), koffiebonen, cacaobonen, kolanoten, guarana bessen en theebladeren. Al jaren staat cafeïne bekend als stimulans van het centrale zenuwstelsel en niet zonder reden. Het heeft talloze voordelen zoals bijvoorbeeld: betere focus, langere concentratie, vermindering van vermoeidheid, bevorderen van krachtherstel en vetverbranding om er maar een paar te noemen.

De natuurlijke stof cafeïne ziet eruit als wit poeder en heeft van zichzelf een bittere smaak. Dit is waarom veel cafeïne houdende producten doorgaans suiker en meerdere chemische zoetstoffen toevoegen om de smaak te camoufleren. Cafeïne is zoals hierboven beschreven van nature een stimulans, toch zit er een groot verschil in de werking van cafeïne per product.

Wat doet cafeïne met je?

Zoals eerder beschreven heeft het gebruik van cafeïne talloze voordelen. Verschillende onderzoeken (1,2,3) laten zien dat cafeïne de stemming, alertheid en oefenprestaties kunnen verbeteren. Ook heeft cafeïne een positief effect op de snelheid waarmee informatie wordt verwerkt. Betere concentratie, meer aandacht en snellere reactietijd. Hierdoor ontstaat het gevoel van verhoogde energie. Cafeïne lijkt de fysieke prestaties te verbeteren bij zowel getrainde als ongetrainde mensen.

De snelheid waarmee het lichaam de cafeïne opneemt verschilt per product. Gemiddeld ligt de piek rond de 90 minuten wanneer je cafeïne consumeert via energy drinks, koffie, en andere cafeïne houdende frisdranken. Bij energy gum ligt dit veel lager, je bereikt je piek binnen 45 minuten, aangezien de cafeïne via het mondslijmvlies snel in de bloedbaan terecht komt. Waar energy drinks en koffie er 20-30 minuten over doen, doet energy gum er 5-10 minuten over.

Grizz Energy Gum blij door cafeïne

Effecten van cafeïne op het lichaam

Cafeïne kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op ons lichaam. Hoewel de voordelen van cafeïne de nadelen zwaar overtreffen is het natuurlijk altijd verstandig om alles met mate te consumeren. Vandaar dat we ook een maximum van 4 energy gums per dag aanbevelen en geen 10. Hieronder vind je een lijst met 10 bekende én onbekende positieve effecten van cafeïne op het menselijk lichaam:

  1. Beter humeur.
    Laten we meteen goed beginnen. Cafeïne kan voor een betere stemming zorgen. Dit komt doordat cafeïne de hersenen activeert dopamine vrij te laten. Dopamine zorgt voor een blij, ontspannen en gelukkig gevoel. Altijd verstandig om je GRIZZ bij je te hebben, mocht je de stemming SNEL willen veranderen.
  2. Activatie van bepaalde gebieden in de hersenen en het zenuwstelsel.
    Cafeïne activeert bepaalde gebieden in de hersenen en het zenuwstelsel waardoor je een betere focus, concentratie, alertheid en reactietijd krijgt. Wanneer cafeïne de hersenen bereikt hecht en blokkeert het de receptoren voor adenosine. Dit is een neurotransmitter die je vermoeid en slaperig kan maken. Het lichaam maakt het van nature aan zodra je opstaat en energie verbruikt, hoe meer adenosine er wordt aangemaakt en vrijkomt, des te vermoeider je je voelt. Tijdens het consumeren, en ook daarna maakt je lichaam nog steeds adenosine aan, alleen wordt het onderdrukt en het gevoel geblokkeerd door cafeïne waardoor je langer door kunt gaan zonder een vermoeid gevoel te krijgen.
  3. Vetverbranding.
    Volgens de laatste stand van onderzoek heeft cafeïne invloed op ons vetweefsel en kunnen we vaststellen dat het daadwerkelijk invloed heeft op de vetverbranding in ons lichaam. In het lichaam hebben we zes verschillende soorten lichaamsvet. Twee daarvan zijn bruin en wit. Het wittelichaamsvet dient als langdurige energieopslag en zorgt helaas voor het “randje” of “kussentje”. Het bruine lichaamsvet daarentegen is nuttig. Dit is het vetweefsel dat op korte termijn voor energie zorgt en het lichaam ondersteunt bij afvallen. Uit onderzoek van wetenschappers van de University of Nottingham blijkt dat cafeïne de activiteit van het bruine vetweefsel verhoogt. Dit onderzoek liet wel zien dat het alleen geldt bij pure cafeïne, dus geen Café Latté ’s, Cappuccino’s en bakken met suiker. GRIZZ Energy Gum is geheel suikervrij en zou daarom perfect aansluiten op dit onderzoek. Uit een ander onderzoek is gebleken dat bij het consumeren van cafeïne voor een training, je het opgeslagen vet tot wel 30% sneller doet vrijkomen, en dus verbrandt.
  4. Betere doorbloeding.
    Cafeïne zorgt voor een betere doorbloeding in het lichaam. Het kan ervoor zorgen dat het hart meer bloed gaat rondpompen tijdens een hartslag. Ook zorgt cafeïne voor een verhoging van de adrenalinelevels in het lichaam, waardoor het bloed sneller gaat stromen. De doorbloeding in de spieren kan tot wel 30% toenemen door het gebruik van cafeïne. Behoorlijk wat dus!
  5. Goed voor de longen.
    Dit is er één die je niet vaak hoort. Cafeïne is goed voor de longen. Hoe dan? Cafeïne zorgt ervoor dat de longen meer gaan openstaan waardoor de luchttoevoer en de energiewaarden verhogen. Uit een onderzoek blijkt dat cafeïne vergelijkbaar is met theofylline. Theofylline is een medicijn dat gegeven wordt aan mensen met ademhalingsproblemen om te zorgen dat ze beter en vrijer kunnen ademen.
  6. Helpt bij krachtherstel en tegen spierpijn.
    Dat cafeïne veelal voorkomt in energy gum en pre-workouts is niet vreemd, het geeft je het gevoel van meer energie, waardoor je meer uit je trainingen kunt halen. Toch heeft cafeïne ook nut ná een pittige workout. Cafeïne zorgt ervoor dat de koolhydraten in het lichaam sneller worden opgeslagen als glycogeen. Behoorlijk technische termen, maar glycogeen is als het ware de brandstof voor je spieren. Je spieren hebben het nodig om te presteren en te herstellen. Door middel van cafeïne inname na een training, bevorder je dus het herstel en ben je eerder klaar om weer flink los te gaan! Win-win, voor en na!
  7. Betere prestaties.
    Het is niet voor niets dat veel topsporters bij cafeïne zweren. De kleinste details kunnen je net wel of net geen winnaar maken. Toch is het niet alleen prestatie bevorderend voor topsporters. Ook de hobby-sporters hebben baat bij tot zich nemen van cafeïne. Buiten sneller krachtherstel, betere concentratie, betere focus en snellere reactietijd tonen verschillende onderzoeken aan dat de algemene prestatiekwaliteit omhooggaat na inname van een cafeïne houdend product. In het algemeen tonen de huidige onderzoeken (1, 2, 3) aan dat cafeïne de meeste voordelen kan bieden voor op kracht gebaseerde activiteiten waarbij grote spiergroepen, herhalingen of circuits worden gebruikt. Dit kan zijn bij een 1-rep max met bankdrukken of bij squatten. Dit onderzoek wees uit dat de spierkracht in de benen met wel 7% kan toenemen na het consumeren van cafeïne.
  8. Verminderde kans op ziektes en aandoeningen.
    Ook dit is een relatief onbekend, maar niet onbelangrijk positief effect. Cafeïne heeft een positieve werking op het lichaam en vermindert en/ of vertraagt de kans op vele ziekten en aandoeningen. Dit onderzoek van Marjo H. Eskelinen en Miia Kivipelto, onderzoeksters van de Universiteit van Finland, toont aan dat bij mensen op middelbare leeftijd, 3-5 kopjes koffie (2-4 energy gums) per dag kan zorgen voor een verminderd risico op dementie. Het onderzoek laat zien dat de kans op dementie met 65% daalt. Dit komt waarschijnlijk door de antioxidanten in cafeïne. Een andere reden zou kunnen zijn dat cafeïne de kans op diabetes type 2 kan verlagen, hetgeen dat vaak leidt tot dementie. Een ander onderzoek toont aan dat er een link is gevonden tussen regelmatige consumptie van cafeïne en leverkanker. Cafeïne zou de kans op leverkanker en leverbeschadiging verlagen. Als laatste kan cafeïne helpen bij de ziekte van Parkinson. Onderzoek toonde aan dat cafeïne zorgde voor een sterk verbeterde motorriek.
  9. Vochtinname.
    Vaak wordt er gedacht dat cafeïne houdende producten juist zorgen voor een vocht afdrijvend effect. Niets is minder waar. Cafeïne zorgt niet voor een disbalans in de vochtbalans in het lichaam, het zorgt alleen voor een nier stimulatie waardoor het vocht het lichaam sneller verlaat maar het zorgt er niet voor dat het lichaam meer vocht verliest.
  10. Aanmaak van dopamine.
    Dopamine zorgt voor een geluksgevoel. Het wordt niet constant aangemaakt in het lichaam maar het komt vrij tijdens eten, sporten en seks. Het zorgt voor een blij, tevreden en beloond gevoel. Cafeïne kan de dopamine productie in het lichaam ondersteunen en activeren.
Groene cafeïne bonen Grizz Energy Gum

Alles met mate

Zoals je ziet heeft cafeïne geweldige voordelen. Toch kan cafeïne voor sommige mensen ongeschikt zijn. GRIZZ Energy Gum wordt bijvoorbeeld afgeraden aan zwangere vrouwen, hartpatiënten en kinderen onder de 13 jaar. Bij overmatig gebruik kunnen er bijwerkingen optreden zoals: ongerustheid, verhoogde hartslag, trillingen, onrustige maag en slapeloosheid. Een goede vuistregel is 2-5 mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht. Ook is timing een belangrijke factor bij het consumeren van cafeïne. Wanneer je extreem gevoelig bent voor cafeïne raden we het af ‘s avonds nog cafeïne te consumeren… Mocht je onzeker zijn of het product iets voor jou is, check vooraf altijd even de verpakking!

Let's Go!

Ben je na het lezen van dit blog toe aan een beetje extra energie? Bestel nu jouw frisse, snelle, intensieve en langdurige energy boost nu in onze webshop! FRESH, FOCUS, FIT & FUN! Haal het optimale uit jezelf en uit het leven!

GRIZZ Community

Maak jij al deel uit van de GRIZZ community? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom GRIZZ, nieuwe smaken, leuke content, nieuwe samenwerkingen en stuur ons jouw beste GRIZZ foto voor onze socials. Volg ons op Facebook en Instagram!

Bronnen

Heckman, M. A., Weil, J., & Gonzalez de Mejia, E. (2010). Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. Journal of food science75(3), R77–R87. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01561.x

Wierzejska R. (2012). Kofeina--powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie [Caffeine--common ingredient in a diet and its influence on human health]. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny63(2), 141–147.

Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food additives and contaminants20(1), 1–30. https://doi.org/10.1080/0265203021000007840

Pickering, C., & Grgic, J. (2019). Caffeine and Exercise: What Next?. Sports medicine (Auckland, N.Z.)49(7), 1007–1030. https://doi.org/10.1007/s40279-019-01101-0

Graham T. E. (2001). Caffeine and exercise: metabolism, endurance and performance. Sports medicine (Auckland, N.Z.)31(11), 785–807. https://doi.org/10.2165/00007256-200131110-00002

Guest, N. S., VanDusseldorp, T. A., Nelson, M. T., Grgic, J., Schoenfeld, B. J., Jenkins, N., Arent, S. M., Antonio, J., Stout, J. R., Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E., Goldstein, E. R., Kalman, D. S., & Campbell, B. I. (2021). International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition18(1), 1. https://doi.org/10.1186/s12970-020-00383-4

Solinas, M. (2002, August 1). Caffeine Induces Dopamine and Glutamate Release in the Shell of the Nucleus Accumbens. Journal of Neuroscience. https://www.jneurosci.org/content/22/15/6321/tab-article-info

Warren, G. L., Park, N. D., Maresca, R. D., McKibans, K. I., & Millard-Stafford, M. L. (2010). Effect of caffeine ingestion on muscular strength and endurance: a meta-analysis. Medicine and science in sports and exercise42(7), 1375–1387. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e3181cabbd8

Postuma, R. B., Lang, A. E., Munhoz, R. P., Charland, K., Pelletier, A., Moscovich, M., Filla, L., Zanatta, D., Rios Romenets, S., Altman, R., Chuang, R., & Shah, B. (2012). Caffeine for treatment of Parkinson disease: a randomized controlled trial. Neurology79(7), 651–658. https://doi.org/10.1212/WNL.0b013e318263570d

Beck, T. W., Housh, T. J., Schmidt, R. J., Johnson, G. O., Housh, D. J., Coburn, J. W., & Malek, M. H. (2006). The acute effects of a caffeine-containing supplement on strength, muscular endurance, and anaerobic capabilities. Journal of strength and conditioning research20(3), 506–510. https://doi.org/10.1519/18285.1

Astorino, T. A., Rohmann, R. L., & Firth, K. (2008). Effect of caffeine ingestion on one-repetition maximum muscular strength. European journal of applied physiology102(2), 127–132. https://doi.org/10.1007/s00421-007-0557-x

Larsson, S. C., & Wolk, A. (2007). Coffee consumption and risk of liver cancer: a meta-analysis. Gastroenterology132(5), 1740–1745. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2007.03.044

McLellan, T. M., Kamimori, G. H., Voss, D. M., Bell, D. G., Cole, K. G., & Johnson, D. (2005). Caffeine maintains vigilance and improves run times during night operations for Special Forces. Aviation, space, and environmental medicine76(7), 647–654.

Eskelinen, M. H., & Kivipelto, M. (2010). Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease. Journal of Alzheimer's disease : JAD20 Suppl 1, S167–S174. https://doi.org/10.3233/JAD-2010-1404

Laubscher, B., Greenough, A., & Dimitriou, G. (1998). Comparative effects of theophylline and caffeine on respiratory function of prematurely born infants. Early human development50(2), 185–192. https://doi.org/10.1016/s0378-3732(97)00038-6

Spriet, L. L., MacLean, D. A., Dyck, D. J., Hultman, E., Cederblad, G., & Graham, T. E. (1992). Caffeine ingestion and muscle metabolism during prolonged exercise in humans. The American journal of physiology262(6 Pt 1), E891–E898. https://doi.org/10.1152/ajpendo.1992.262.6.E891

McLellan, T. M., Kamimori, G. H., Bell, D. G., Smith, I. F., Johnson, D., & Belenky, G. (2005). Caffeine maintains vigilance and marksmanship in simulated urban operations with sleep deprivation. Aviation, space, and environmental medicine76(1), 39–45.