GRIZZ Energy Gum tips tegen spierpijn

Cafeïnekauwgom tegen spierpijn? 6 tips om spierpijn te minimaliseren

Spierpijn, ook wel myalgie genoemd, is een natuurlijk proces dat iedereen wel kent. Het doet pijn maar soms is het ook wel lekker. De bekende haat-liefdeverhouding met spierpijn is niet onbekend. Het kan natuurlijk zijn dat je je lichaam zwaar hebt belast tijdens een training of andere zware fysieke inspanning waarna je lichaam hard gaat werken om je spieren weer zo snel mogelijk te laten herstellen. Ondanks dat we er een haat-liefdeverhouding mee hebben, wat kunnen we doen om spierpijn te voorkomen? Niets! Voorkomen kunnen we het niet maar minimaliseren kunnen we het wel! In dit blog onze 6 belangrijkste tips om spierpijn te minimaliseren.

GRIZZ Energy Gum cafeïnekauwgom helpt tegen spierpijn

Een aanleiding van spierpijn kan worden gevormd dat een intensieve workout kan resulteren in kleine (micro-) scheurtjes in je spieren. Spierpijn ontstaat door het niet kunnen afvoeren van de afvalstoffen, met name melkzuur, in de spier. Dit melkzuur in de spiervezel prikkelt de zenuwuiteinden, hetgeen zorgt voor een pijnlijk gevoel. Spierpijn kan komen doordat er spieren worden belast die hiervoor nog niet (of nog niet intensief) zijn belast of dat de belasting zwaarder is geweest dan de trainingen ervoor. Het lichaam reageert hier direct op en gaat beginnen met het herstellen van die kleine scheurtjes om weer klaar te zijn voor de volgende fysieke belasting. Spierpijn kun je verdelen in twee groepen, vroege spierpijn en late spierpijn.

  • De vroege spierpijn treedt eigenlijk direct op. Dit kan zijn tijdens de training en direct na een training. De pijn of het branderige gevoel dat je voelt wordt veroorzaakt door het melkzuur in de spier dat de zenuwuiteinden prikkelt/irriteert.
  • De late spierpijn treedt pas na één à twee dagen op. Of in plaats van dat de spierpijn verdwijnt, vergert het juist. Deze later optredende spierpijn komt vaak voor nadat de spier een zware belasting heeft doorstaan. De late spierpijn is vaak een teken van kleine scheurtjes (microscheurtjes) in het bindweefsel van de spier.

Spierpijn zonder reden?

Het kan ook voorkomen dat je veel last van spierpijn ervaart, ook al heb je helemaal niet gesport. Hier kunnen diverse redenen aan ten grondslag liggen waarbij we hier een aantal voorbeelden zullen benoemen:

  • Verkeerd geslapen – als je een paar uur in een verkeerde houding hebt geslapen kan het zijn dat je wakker wordt met een stijve nek, bijvoorbeeld.
  • Stress – als je gestrest bent bouw je spanning op in je nek en schouders dus kan het zijn dat je daar wat spierpijn voelt. Ook krampverschijnselen door spanning of stress kunnen naderhand leiden tot een gevoel van spierpijn.
  • Griep – spierpijn kan ook een symptoom zijn van griep. Door de griep ontstaat er een ophoping van afvalstoffen in de spieren waardoor je last kan krijgen van pijn, kramp of een stijf gevoel in je spieren.
  • Kneuzing – bij een kneuzing zwelt de spier op, waardoor je minder makkelijk kunt bewegen. Het voelt als spierpijn, maar het kan ook zijn dat je je knie of pols gestoten of verzwikt en voel je nu pas de ‘pijn’.

Wat te doen om spierpijn te verzachten? Een aantal tips!

Je kunt het niet direct vermijden maar vaak wordt een heftige workout gevolgd door spierpijn. Een beetje pijn na een training kan ook wel lekker zijn aangezien je dan het gevoel hebt dat je daadwerkelijk goed bent bezig geweest maar soms is het zo heftig dat je je bed niet meer uit kunt komen en je je volgende workout een dag (of twee) moet verschuiven of niet zo kunt knallen zoals je graag zou willen. Op zo’n moment telt vaak maar één ding namelijk: wat kan ik doen om mijn spierpijn te verminderen?

GRIZZ Energy Gum tips tegen spierpijn

Voeding

Eet (genoeg) proteïne voor èn na een training. Op de dagen waarop je traint heb je meer calorieën nodig dan op een gewone dag, je spieren hebben eiwitten nodig om te groeien maar ook om te herstellen. Voorbeelden van voeding met veel eiwitten zijn bijvoorbeeld: kip, kalkoen, kwark, biefstuk, peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, groenten en zaden (pompoenpitten, lijnzaad, hennepzaadjes etc.). Wanneer je weinig eiwitten voor je training hebt binnengekregen (denk 2-3 uur voor je training of workout) kun je het beste binnen 30-45 minuten na je training een eiwitrijke maaltijd nuttigen of een eiwit shake te drinken. Het lichaam is in dit tijdvenster goed in staat de voedingsstoffen op te nemen.

Voetnoot: Het drinken van een eiwit shake bij een grote maaltijd na het trainen kan averechts op je training werken. Te veel eiwitten in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat het lichaam vet opslaat in plaats van spier. Zorg er altijd voor dat er minimaal 90 minuten tussen je shake en je maaltijd zitten.

Slaap

Een goede (nacht)rust is iets dat je zeker nodig hebt na een zware workout. Uit onderzoek blijkt dat je meer last van spierpijn hebt wanneer je niet genoeg of goed genoeg slaapt. Je spieren hebben tijd en rust nodig om te herstellen en doen dit voornamelijk als je slaapt. De bekende wielrenner Joop Zoetemelk stelde jaren geleden al dat een wielerwedstrijd als de Tour de France, gewonnen wordt in bed! Herstel, herstel, herstel na zo’n loodzware etappe.

GRIZZ Energy Gum tips om spierpijn te voorkomen

Hydratie is key

Het is ontzettend belangrijk dat je voldoende water drinkt, eigenlijk altijd, maar ook zeker tijdens en na een training. Hierdoor blijven je spieren veel soepeler! Tijdens het sporten verliest het lichaam heel veel vocht, het merendeel trouwens via het hoofd, waardoor met name de vitale organen het moeten ontgelden. Zorg er dus voor dat je voldoende hydrateert om je vochtbalans op peil te houden waardoor ook bijvoorbeeld gevolgen als kramp en spierpijn geminimaliseerd worden.

Bewegen

Een goede nachtrust is belangrijk maar daarbij is het ook goed om te blijven bewegen. Het kan lastig zijn om te doen omdat het lijf schreeuwt om lekker op de bank te blijven liggen en zo min mogelijk te bewegen maar bewegen helpt echt. Als je niet beweegt verminder je de doorbloeding van je spieren waardoor je spieren trager zullen herstellen.

GRIZZ Energy Gum sportkauwgom tijdens de warm-up

Een goede warming up en cooling-down

Sporten met spierpijn is niet fijn en maakt het soms zelfs bijna onmogelijk om optimale prestaties te leveren. Daarom is het zo belangrijk om een goede warming up en cooling-down te doen. Sommige mensen slaan deze stappen over omdat zij gelijk willen gaan beginnen met de training maar het is verstandig om dat juist niet te doen. Door een goede warming up voor je workout te doen zullen je spieren minder snel verzuren tijdens je training omdat ze al voorbereid zijn op de inspanning die gaat komen.

De cooling-down. Veel mensen slaan deze stap over omdat ze er na een zware inspanning geen zin meer in hebben. Een cooling-down zorgt er na je training voor dat je lichaam zich geleidelijk afkoelt en dat je bloedcirculatie wordt verbeterd zodat je spieren rustig kunnen herstellen en er minder spierpijn zal optreden. Doordat de bloedsomloop zich langzaam aanpast kan het melkzuur dat zich in de spier heeft verzameld beter en sneller worden afgevoerd.

Een goede Energy Gum met voldoende werkzame stoffen

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat cafeïne helpt tegen spierpijn. Uit recent onderzoek, gepubliceerd in het Human Kinetics Journals, komt de conclusie naar voren dat cafeïne de spierpijn significant vermindert.

Er bleek een duidelijk verschil in spierpijn in de grote beenspieren wanneer er van tevoren cafeïne was gebruikt. De studie toont aan dat er bij de sporters die spierschade oplopen door intensieve inspanning, een positief effect optreedt door het gebruik van cafeïne. Het maakt hierbij geen verschil of dit wordt ingenomen middels een kauwgom met cafeïne of door bijvoorbeeld koffie.

Vooral bij explosieve sporten of krachtsport is het gebruik van cafeïne voor een training merkbaar. Het gebruik van een hoogwaardige energie kauwgom of cafeïne kauwgom is voor veel sporters nog relatief onbekend vandaar dat we dit iets verder zullen toelichten.

GRIZZ Energy Gum cafeïne kauwgom voor meer energie tijdens het trainen

Een groot voordeel van het gebruik van een energy gum is dat de opname van de werkzame energiestoffen via de mondslijmvliezen gaat hetgeen resulteert in een opname na ongeveer 5 minuten, terwijl andere vormen via het maag-darmkanaal gaan en dit ongeveer 25-45 minuten duurt (en lastiger te plannen). Dit is extreem belangrijk en een groot voordeel ten opzichte van koffie, energy drinks en pre-workouts als je de cafeïnekauwgom inzet bij je warming up of als pre workout kauwgom.

Deze vorm van sport kauwgom moet natuurlijk wel voldoen aan de minimale hoeveelheid werkzame energiestoffen van ca. 80mg om zich als energy gum te kunnen positioneren want anders is dit een slimme marketing truc maar heeft dit compleet geen effect. GRIZZ Energy Gum is een energiekauwgom voor sporters die zich, gezien de hoeveelheid werkzame stoffen van 120mg per stuk, een echte energie gum mag noemen en dus voor een voelbaar effect zal zorgen zowel voor de training als nà de training.

Dus: ben je onderweg naar je training, je aan het omkleden voor de training, of ben je je aan het opwarmen? Neem een GRIZZ Energy Gum en je bent volledig goed (en tijdig) voorbereid op je aankomende training!

Volg je GRIZZ Energy Gum al op Facebook en Instagram?