Meer concentratie Grizz Energy Gum

10 Tips voor meer concentratie

Bij veel activiteiten is het belangrijk om goed geconcentreerd bezig te zijn maar ook zeker geconcentreerd te blijven want anders ontstaan er fouten of andere problemen.

Of het nu gaat om (thuis)werken, studeren, autorijden of tijdens het draaien van nachtdiensten in de beveiliging of gezondheidszorg, geconcentreerd en alert blijven kan een uitdaging zijn. Daarom hebben wij voor iedereen die hier wel eens mee te maken heeft, een lijstje met 10 uiteenlopende tips opgesteld die kunnen bijdragen tot een betere concentratie.

1. Stoorgeluiden

Hier ligt al gelijk een hele grote uitdaging want zeker op het gebied van notificaties van de ontelbare apps die wij op onze telefoon hebben staan, is de verleiding groot bij alle geluiden, piepjes en trillingen van onze telefoon “even” te kijken. Hierdoor is je concentratie snel verstoord en ben je meteen afgeleid, ook als het achteraf helemaal niet belangrijk of dringend blijkt te zijn. Of wat denk je van krijsende kinderen en blaffende honden tijdens het thuiswerken. Iedereen kent het wel, zijn het je eigen kinderen of huisdieren niet zijn het wel die van de buren!

Voor het behoud van een betere concentratie is het aan te raden je mobiel op zacht te zetten of in ieder geval de push-notificaties uit te zetten zodat je niet constant gestoord wordt bij je werkzaamheden (1). Geef richting collega’s aan op welke tijdstippen er overlegd kan worden buiten de reguliere (online) vergaderingen om zodat je niet steeds uit je ritme wordt gehaald. Wil je geconcentreerd blijven zul je een beetje je eigen “bubbel” moeten creëren. Een andere tip om stoorgeluiden tegen te gaan kan zijn een noise-cancelling koptelefoon op te doen. Dit zorgt ervoor dat je minder geluiden hoort en minder snel afgeleid zult raken.

Het spreekt voor zich dat tijdens autorijden (buitendienst medewerkers, lange vakantieritten en transportbedrijven) je extra alert moet blijven en een verminderde concentratie kan leiden tot levensgevaarlijke verkeerssituaties! Kijk zo min mogelijk, het liefste natuurlijk helemaal niet, op je telefoon en let op het verkeer.

2. Werkplek

Dit is een punt dat zeker sinds het befaamde thuiswerken steeds meer aandacht krijgt aangezien niet iedere werknemer thuis beschikt over een eigen kantoorruimte.

Het is zeer aan te raden een prettige, persoonlijke plek in te richten met voldoende (dag)licht, een aangename temperatuur en een opgeruimd bureau. De reeds jaren bekende “clean desk policy” vormt voor vele mensen een goed houvast om geconcentreerd te kunnen werken en niet afgeleid te worden door allerlei spullen waar de aandacht naartoe gaat en die niets te maken hebben met hetgeen waar je je op dat moment op richt.

Op kantoor is het belangrijk rustig te kunnen werken, niet te veel in de doorloop te zitten waardoor je constant wordt afgeleid door langslopende collega’s of te dicht bij de koffie-automaat waar meerdere collega’s de afgelopen TV-avond nog even doornemen. Mocht dit wel het geval zijn komt de tip van hierboven, de noise-cancelling koptelefoon, weer van toepassing!

3. Voorbereiding

Om snel, goed geconcentreerd aan het werk te kunnen gaan, is een gedegen voorbereiding van essentieel belang. Zorg ervoor dat je je spullen op orde hebt zodat er niet eerst van alles en nogwat georganiseerd moet worden voordat je in je optimale workflow terecht komt. Routine is key! Bouw een soort routine of ritueel op in het klaarleggen van je spullen zoals veel topsporters dit in de kleedkamer doen, om sneller focus te creëren en dus het maximale uit je dag te halen. Concentratie verbeteren doe je door randverschijnselen te reduceren en rommelig te werk gaan te vermijden.

Grizz Energy Gum verpakking

4. Energie kauwgom

Een moderne manier om een concentratieboost te veroorzaken vormt het kauwen van energy gum of cafeïne kauwgum (2). Belangrijk om de concentratie vast te houden danwel te verhogen is dat er geen suiker in de kauwgum is verwerkt om de befaamde suiker-dip te voorkomen. Suikervrije kauwgum maakt meer speeksel aan, werkt mee aan een gezonder gebit en door te kauwen stroomt het bloed sneller waardoor er meer zuurstof in de hersenen komt. Het gevolg hiervan is dat dit positief uitwerkt op concentratie, alertheid, reactietijd en zelfs het geheugen (3). In het geval van beroepen waar dit een belangrijke rol speelt, maar ook bijvoorbeeld bij hobby gamers, is het verkrijgen van een energie-en concentratieboost door cafeïne-kauwgum een goede optie. Bekijk onze GRIZZ Energy Gum webshop voor de verschillende opties die wij jou aanbieden en gun jezelf onder andere een verbeterde concentratie en meer alertheid.

5. Duidelijke, haalbare deadlines en targets

Het is opmerkelijk dat veel mensen voor zichzelf deadlines en targets zetten die vaak niet duidelijk omschreven zijn en tevens niet realistisch qua timeframe. Resultaat hiervan is dat men de tijdsdruk gaat voelen en dat dit in de weg staat om op een gestructureerde manier, met de juiste focus en concentratie, de deadlines wèl te halen. Om niet afgeleid te worden dan wel last te krijgen van tijdsdruk is het belangrijk voor jezelf, zowel in werk- als privésituaties, duidelijke doelen te stellen die ook daadwerkelijk qua tijd te realiseren zijn. Dit onderzoek laat duidelijk zien waarom dit zowel voor werk- als privésituaties belangrijk is.

6. Stap voor stap

Traplopen lukt het best als je stap voor stap naar boven gaat in plaats van de trap in één keer te nemen, behalve natuurlijk wanneer je net een GRIZZ Energy Gum gekauwd hebt, dan is alles mogelijk ⚡️. Dit geldt voor het geconcentreerd blijven ook. Op het moment dat je alleen maar bezig bent met het geheel, verlies je vaak het overzicht van de kleinere deel-taken die uiteindelijk leiden tot het gewenste eindresultaat. Focusverlies en het niet geconcentreerd kunnen werken liggen dan op de loer. Concentratie verhogen door je opdrachten in kleine partjes te verdelen, focussen en voorkomen dat je niet verdrinkt in het (te) grote geheel.

7. Achtergrondmuziek

Wie houdt er nou niet van muziek? Toch is voor veel mensen is onbekend dat het draaien van achtergrondmuziek een positieve uitwerking heeft op de concentratie (4). Vaak wordt er ten onrechte gezegd dat muziek juist voor afleiding zorgt, niets is dus minder waar. Hierbij speelt op zich nog niet zo’n grote rol welke achtergrondmuziek er gespeeld wordt als het maar niet te hard staat. Uiteraard heeft ieder persoon een eigen muzieksmaak dus welke muziek zorgt voor een betere concentratie is per persoon verschillend. Welke playlist werkt er voor jou het beste? Laat het ons weten in de comments!

8. Visualisatie

Concentratie verhogen door middel van visualisatie is een veel toegepaste manier binnen de topsport. Of het nu gaat om een compleet slalom-parcours, het masteren van een bepaalde lift, het nemen van een penalty of het visualiseren van een schaakpartij, jezelf concentreren op hetgeen er komen gaat en/of op het eindresultaat, heeft een enorm groot en positief effect.

Grizz Energy Gum wielrenner drinkfles

9. Voeding en water

Het eten van kwalitatief goede voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen (het liefste: suiker-, aspartaam- en acesulfame-K-vrij), maar vooral het drinken van voldoende water, hebben een grote impact op je concentratie (5). Al bij een dehydratatie van 2% (!) heeft dat een directe, negatieve impact op het geconcentreerd blijven en kan ook lijden tot hoofdpijn en een duf/ zwaar hoofd. Zorg dus voor goede voeding, aangevuld met volwaardig multivitamine supplementen en voldoende water.

10. Ontspanning

Hier lijkt een tegenstelling naar voren te komen want hoe kan ontspanning de concentratie verbeteren? Juist door regelmatig te pauzeren en wat afleiding te zoeken van hetgeen je aan het doen was (liefst even buiten in de natuur), resulteert in een betere concentratie wanneer je daarna je werk weer oppakt (6).

 

Bronnen

Hobbiss, M. H., Fairnie, J., Jafari, K., & Lavie, N. (2019). Attention, mindwandering, and mood. Consciousness and cognition72, 1–18. https://doi.org/10.1016/j.concog.2019.04.007

Englert, C., Zavery, A., & Bertrams, A. (2017). Too Exhausted to Perform at the Highest Level? On the Importance of Self-control Strength in Educational Settings. Frontiers in psychology8, 1290. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01290

Huang, R. H., & Shih, Y. N. (2011). Effects of background music on concentration of workers. Work (Reading, Mass.)38(4), 383–387. https://doi.org/10.3233/WOR-2011-1141

Hirano, Y. (2015, May 17). Chewing and Attention: A Positive Effect on Sustained Attention. Hindawi. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/367026/#abstract

Chen, H., Iinuma, M., Onozuka, M., & Kubo, K. Y. (2015). Chewing Maintains Hippocampus-Dependent Cognitive Function. International journal of medical sciences12(6), 502–509. https://doi.org/10.7150/ijms.11911

Adan A. (2012). Cognitive performance and dehydration. Journal of the American College of Nutrition31(2), 71–78. https://doi.org/10.1080/07315724.2012.10720011

Berman, M. G., Jonides, J., & Kaplan, S. (2008). The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological science19(12), 1207–1212. https://doi.org/10.1111/j.1467-9280.2008.02225.x